Százmilliárdokért vesz katonai járműveket Észtország és Lettország

katonai
Észtország és Lettország mintegy 693 millió euró (270 milliárd forint) értékben vásárol közösen katonai járműveket – közölte a katonai közbeszerzésekért felelős Észt Védelmi Beruházások Központja.

A két balti állam így próbálja bővíteni, illetve korszerűsíteni katonai járműparkját.    A tájékoztatás szerint a központ erről szóló keretmegállapodást írt alá a Volvo, a Scania és a Mercedes-Benz helyi képviselőivel.

A hétéves futamidejű szerződés keretében különböző típusú és méretű járműveket rendelne meg nagyobb tételben a két balti ország a gyártóktól. Ezek között lennének közúti forgalomra tervezett logisztikai, illetve terepre is alkalmas taktikai járművek. Az első hullámban csaknem 400 jármű beszerzése van tervben, ezek közül az elsőket már jövőre leszállítanák a megrendelőnek.

Tallinn és Riga már korábban elmélyítette együttműködését a védelmi beszerzések terén, így például a két NATO-tagország nemrég az Iris-T típusú közepes hatótávolságú német légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról döntött.