Beruházási hullámra számítanak a németek

csipgyártás, csip. Bosch, csipeladás
Több tízmilliárd eurót megmozgató beruházási hullám indul Németországban a következő időszakban Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint.

A Zöldek politikusa a Berliner Morgenpost című lapban közölt összeállításban kiemelte, hogy a német gazdaság ugyan “kihívásokkal” szembesül, a többi között a munkaerőhiány és az energiaválság következményei miatt, de van ok bizakodásra.    A középvállalati szektor ugyanis erős, a munkavállalók magasan képzettek és jó néhány vállalatnak vannak előremutató, újító tervei. “A gyógyszeripartól az akkumulátorgyártásig, a félvezetőipartól a hidrogéntermelésig egy sokszínű biotópot hoztunk létre nagy beruházási hajlandósággal, és ez a következő években termőre fordul és segít megújítani a jólétet” – mondta a miniszter.    “Mintegy két tucat vállalat tervez nagyberuházásokat Németországban, nagyjából 80 milliárd euró értékben” – ismertette.    Ezek a vállalatok “itt akarnak befektetni, és itt teremtenek értéket és munkahelyeket” – húzta alá Robert Habeck. Mint mondta, a tervek lépésről lépésre formálódnak.    A gazdasági minisztérium meghatározása szerint a 100 millió eurót meghaladó projektek számítanak nagyberuházásnak.

Az eddig ismertté vált tervek szerint az egyik súlypont a félvezetőgyártás lesz, az ágazat számos meghatározó szereplője készül milliárd eurós nagyságrendű beruházásokra, köztük az amerikai Intel és a tajvani TSMC.

A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben – 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is – csökkent. A második negyedévben megállt a csökkenés, az Európai Unió legnagyobb gazdasága stagnált az április-júniusi időszakban.