Zöld autókat jelölt az Alfa és a Jeep

Jeep Avenger
Az Alfa Romeo és a Jeep márkák hazai importőre, az F Automobil Import Kft. az Év Autója 2023 győztes Jeep Avengert és az Alfa Romeo Tonale konnektoros változatát indította az Év Magyar Autója versenyben.

Jeep Avenger

A négyméteres Avenger a Jeep első villanyautója, bár méreteiben városi szabadidő-autó, technikája és megjelenése erősen terepjárós. A Jeep tervezői 20 centis szabad hasmagassággal, elöl és hátul 20, illetve 32 fokos terepszöggel látták el, az átlépőszöge 20 fokos. A terepalkalmatosságot hat állásba kapcsolható üzemmódváltó, valamint lejtmenetszabályzó erősíti, ám összkerékhajtást ne keressünk, a 156 lovas villanymotor csakis az első kerekeket mozgatja. Akkumulátorának kapacitása 54 kWh.

Alfa Romeo Tonale

Az Alfa kisebbik szabadidő-autója immár konnektorból is tölthető plug-in hibrid hajtással is kapható. 1,3 literes turbós benzinmotor pörgeti az első, villanymotor a hátsó kerekeket, így a phev Tonale 4×4-es. Motorjainak összteljesítménye 275 lóerő, a 60 kilométeres tisztán elektromos hatótávot a 15,5 kWh-s lítiumion-akkumulátor támogatja.

AlfaRomeoTonalePlug-InHybridQ4

Év Magyar Autója díjak

Július 31-ig nevezhetik a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2024 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2024 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.