2024-es újdonságokat jelölt a Renault

Renault Rafale, AutoWallis
A Renault márka magyarországi vezérképviselete két izgalmas újdonságot jelölt a Magyar Év Autója 2024 díjra. A kisautók között az immár ötödik generációjába lépő Clio, a prémium autók kategóriájában pedig a vadonatúj Rafale próbál szerencsét.

Clio

Idén bemutatták az 1990-től íródó Clio-történet legújabb fejezetét, az ötödik generációs kisautó elődjénél elegánsabb, modernebb, technikája és felszereltsége fejlettebb. Az alapmotor maradt háromhengeres, 65 lóerővel. A turbós változat 90 lóerős, a csúcsmotor immár a 145 lovas, 1,6 literes négyhengeres motorra épülő E-Tech hibrid lett. Bizonyos piacokon továbbra is elérhető a 100 lóerős, 1.5 Blue dCi dízelmotor.

Renault Clio

Rafale

A Renault legerősebb utcai autója az új vezető formatervező, Gilles Vidal irányításával készült. A 2,74 méter tengelytávolságú szabadidő-kupé várhatóan jövő tavasszal érkezik, a 200 lóerős hibrid hajtás mellett később elérhető lesz plug-in hibrid változat is 300 lóerős maximális teljesítménnyel és összkerékhajtással, illetve összkerék-kormányzással. Egyik különlegessége az okos panoráma üvegtető, amely hangvezérléssel is képes az elsötétítésre.

RENAULT RAFALE

Év Magyar Autója díjak

Július 31-ig nevezhetik a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2024 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2024 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.