Villanypickup Európában

Ford F-150 Lightning

Norvégiában is kapható az F-150 Lightning, így a Ford ikonikus elektromos pickupja globális modellé válik.

Amerika ikonikus pickupjának elektromos hajtású változata, az F-150 Lightning Európában is megjelenik; Norvégia az első itteni piac, ahol kapható. A világ leggyorsabban bővülő EV-piacának vásárlói a szigorúan korlátozott mennyiségben gyártott F‑150 Lightning Lariat Launch Edition modellváltozatot rendelhetik meg.

A Ford mindent megtesz az elektromos hajtások széles körű elterjesztéséért, ezért a vállalat tavaly bejelentette, hogy 2030-tól kizárólag elektromos hajtású személyautókat forgalmaz, 2035-től pedig teljes körű elektromos haszonjármű-portfóliót is kínál majd. Mindemellett a Ford 2035-re karbonsemlegessé akarja tenni európai üzemei, logisztikája és közvetlen beszállítói működését. A vállalat globális szinten 50 milliárd dollárt fordít arra, hogy 2026 végére a tisztán elektromos hajtású járművek éves termelési kapacitása meghaladja a 2 millió darabot. A Ford azt tervezi, hogy 2030-ra globális termelésének több mint a felét EV-modellek teszik majd ki, és hogy legkésőbb 2050-re globális szinten is megvalósítja a karbonsemlegességet.

Sokoldalú elektromos autó

Az F-150 Lightning tavaly májusban jelent meg az USA piacán, és addigra majdnem 200 ezer vásárló adta le a megrendelését az autóra. A Ford F-sorozata már zsinórban 46 éve Amerika legkelendőbb pickup-családja, az F-150 pedig sorozatban 41 éve vezeti az értékesítési listákat, így nem csoda, hogy az F-150 Lightning hihetetlen gyorsasággal vált az ország legnagyobb darabszámban eladott elektromos pickupjává.

A norvég vásárlóknak szánt, szigorúan korlátozott darabszámú modellváltozat a dearborni Rouge Elektromos Jármű Központban készül majd, ahol jelen pillanatban is dolgoznak a kapacitás bővítésén, hogy 2023-ban évi 150 ezerre futtathassák fel az F-150 Lightning gyártását.

Az EV-k aránya Norvégiában a legmagasabb az egész világon; ma már az északi ország útjain futó 2,9 millió jármű 21 százaléka elektromos hajtású. 2022-ben az itt eladott új autók közel 80 százaléka elektromos volt, és ez az arány még a haszonjárműveknél is meghaladta a 20 százalékot, sőt az előrejelzések alapján idén már a 40 százalékot is elérheti.

Az F-150 Lightning várhatóan 386 kilométeres hatótávolságot (EPA-becslés), 3493 kilogramm vontató képességet és 805 kilogramm hasznos teherbírást kínál majd. Az elektromos pickup 4×4-es hajtásláncának lelke a két elektromotor, amelyek 485 lóerő teljesítményt és 1050 Nm forgatónyomatékot adnak le; az autó 5 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsul 100 kilométer/órás sebességre.

Az autó új generációs, 98 kWh teljesítményű lítiumion akkumulátora 39 perc alatt tölthető fel 15-ról 80 százalékos szintre egy 150 kW-os egyenáramú gyorstöltővel, amihez Norvégiában kiterjedt és egyre növekvő hálózat áll rendelkezésre 20 ezer nyilvános töltőponttal, köztük 6000 gyorstöltővel.

Praktikus megoldás, hogy az F-150 Lightning akkumulátora mobil áramforrásként is használható. A beépített elektromos csatlakozók segítségével a Pro Power Onboard rendszer 2,3 kW teljesítményt kínál a szerszámok és elektromos berendezések működtetéséhez a lakott területektől távol, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

A gépháztető alatt található a vízálló, akár slaggal is kimosható Mega Power Frunk rekesz, amiben 400 liternyi vagy 180 kilogramm tömegű poggyász fér el, hasznos segítségként a munkavégzéshez vagy a kempingezéshez.