Képzési és kutatási együttműködést kötött a Miskolci Egyetem és a Bosch

Bosch
Átfogó képzési és kutatás-fejlesztési együttműködésről írt alá megállapodást a Miskolci Egyetem és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. Az együttműködés célja a képzések közös fejlesztése, a szakember-utánpótlás támogatása, hogy a Miskolci Egyetemről kikerülő fiatalok aktuális iparági tudással és megfelelő gyakorlattal rendelkezzenek. A vállalat idén húszéves miskolci autóipari gyára eddig is teret adott az egyetemisták gyakorlati képzésének, most megerősítik és kibővítik a kooperációt az oktatásban, a tehetséggondozásban és a kutatás-fejlesztésben is.

„A Boschnál a jövő technológiáit fejlesztjük és gyártjuk, amelyhez elengedhetetlen a naprakész, versenyképes tudás. A Miskolci Egyetem rendkívül jó partner abban, hogy közösen képezzük a jövő szakembereit és vezetőit” – mondta Roland Ahl, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

Több mint kétezer Miskolcon tanuló hallgató szerzett gyakorlatot a Bosch autóipari gyárában
A Bosch miskolci autóipari gyárában az elmúlt húsz évben kétezer egyetemista vett részt gyakorlati képzésben. A gyakornokok több mint fele a Boschnál helyezkedett el, többen közülük már vezetői pozícióban dolgoznak. Emellett ötszáz hallgató szakdolgozatát vagy tudományos diákköri (TDK) munkáját is a vállalat segítségével készítette el az elmúlt két évtizedben.

„A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy magasan képzett, naprakész gyakorlati tudással rendelkező diplomás fiatalokat képezzen az Észak-Magyarország Régió munkáltatói számára. A Miskolci Egyetem széles körű vállalati kapcsolatai lehetővé teszik, hogy összekapcsoljuk a gazdaság és a kutatás-innováció területét, amivel hatékonyan hozzá tudunk járulni a szűkebb és tágabb térségünk fejlődéséhez” – mondta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Gyakornoki program: biztos tudás, biztos jövő
Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként a hazai Bosch csoport az elmúlt években több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki. A második világháború után ipari vállalatként elsőként a Bosch alapított tanszéket a Miskolci Egyetemen 2004-ben, Robert Bosch Mechatronikai Tanszék néven. Az egyetemi munkában is részt vesz a vállalat: munkatársai közreműködnek az oktatásban, valamint gyakorlatra is fogadják az egyetem hallgatóit. A cég felsőoktatási együttműködéseinek köszönhetően a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában. A Bosch az egyetemistáknak lehetőséget teremt arra Magyarországon is, hogy a vállalat mindennapi működésében részt vehessenek és a technológiai fejlesztésekre irányuló programokba is bevonja őket.