Duplázott az AutoWallis

Az AutoWallis 13 800 gépjárművet adott el az első negyedévben, ezzel a régió 15 országában jelenlévő magyar vállalat közel megduplázta az értékesített gépjárművek számát a tavalyi év azonos időszakához képest, így teljesítménye továbbra is jelentősen meghaladja az iparági átlagot – közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint négy rekordév után 86,2 százalékos növekedést jelző értékesítési számokkal indította az évet az AutoWallis csoport. A bővülést akvizíciók támogatták, de az organikus növekedés is jelentős.    A legnagyobb növekedés ezúttal is a nagykereskedelmi üzletágban volt: 113,1 százalékkal, 11 223 darabra bővült az értékesítés. Az ugrásban a cég közlése szerint szerepet játszott a Renault Hungária felvásárlása, ami tavaly október óta erősíti az értékesítési számokat (az I. negyedévben 3576 Dacia és Renault gépjárművet adtak el). Ugyanakkor organikusan is 45 százalékos volt a növekedés.

A bővüléshez legjobban a SsangYong járult hozzá 91,6 százalékos (+1640 darab), valamint az Opel 16,2 százalékos növekedéssel (+521 darab). A kisebb részarányú márkák közül a Jaguar és Land Rover (+52,2 százalék), illetve az Isuzu (+176 százalék) is jó teljesítményt mutatott.

Az AutoWallis kiskereskedelmi üzletága az I. negyedévben 2091 darab új (+26 százalék) és 486 darab használt (+0,2 százalék) gépjárművet értékesített. A növekedés részben a szlovén Avto Aktivnak volt köszönhető, amely tavaly április óta a csoport tagja. Kiemelték, hogy enélkül is 12,5 százalékos volt a bővülés, ami a magyar személyautó-piac 3 százalékos növekedését jelentősen meghaladja.    Tovább nőtt a szervizórák száma is 29,4 százalékkal, 38 410-re, de az Avto Aktiv akvizíció nélkül is 16 százalékos organikus növekedést értek el.

A csoport a rövidtávú gépjárműkölcsönzés területén is folytatta a növekedést: a Wallis Autókölcsönző Kft., a Sixt magyarországi partnere, 9,7 százalékkal 4556-ra növelte a bérleti események számát az első negyedévben, a bérleti napok száma 9,9 százalékkal 43 060-ra nőtt. A Nelson Flottalízing Kft. februári AutoWallis csoportba kerülésével a hosszútávú gépjárműkölcsönzés és flottamenedzsment szolgáltatások jelentősen bővültek.

A közleményben idézik Ormosy Gábort, az AutoWallis vezérigazgatóját, aki az idei tervekkel kapcsolatban megerősítette: az AutoWallis az eddigiekhez hasonlóan felelősen, szelektíven, de aktívan halad tovább a stratégiában meghatározott növekedési pályán. Az inflációs és gazdasági kilátások kedvezőtlen kilátásai ellenére a piacon továbbra is vannak elhalasztott vásárlások, és magas a teljesítésre váró rendelésállomány – tette hozzá.