Egyre több kisrepülőt vesznek a románok, sokan bele is halnak

kisrepülő
Fotó: Aeroclubul Romania
Látványosan fellendült az utóbbi néhány évben Romániában a könnyű és ultrakönnyű repülőgépek piaca, számuk megduplázódott 2019 óta – írta az Economedia.ro gazdasági portál.

A Román Repülőklub adatai szerint a légügyi hatóság nyilvántartásában 347 ilyen légi jármű szerepel, ezek közül 173-at az utóbbi négy évben regisztráltak.    Ugyanebben az időszakban jelentősen megnőtt az érdeklődés a repülőklub azon tanfolyamai iránt is, amelyek sikeres elvégzése nyomán könnyű légi járműre érvényes pilótaengedélyhez juthatnak jelentkezők. Míg 2019-ben 203, 2020-ban 190, tavaly 234 jelentkező jutott el a gyakorlati képzésig, addig idén már 372 tanuló ülhetett repülőre. A tanfolyam 4720 euróba (1,9 millió forint) kerül a repülőklubnál. Romániában összesen 1203 pilóta rendelkezik ultrakönnyű repülős engedéllyel. Közülük a jogosítványt 324-en 2019-2022 között szerezték meg.

Az Economedia rámutatott: idén a balesetek is megszaporodtak. 2019-ben és 2021-ben a könnyű repülőgépekkel nem történt halálos kimenetelű baleset, 2020-ban viszont egy Arad megyei Világosnál bekövetkezett balesetben két ember (a pilóta és utasa is) életét vesztette.

Idén négy halálos repülőbaleset is történt, ezekben hat ember vesztette életét. Márciusban egy Prahova megyei légiparádé egyik pilótája halt meg, amikor gépe lezuhant, augusztus 27-én egy Giurgiu megyei település mellett halt megy egy repülőoktató és 28 éves utasa, amikor repülőgépük földnek csapódott. Másnap a Beszterce-Naszód megyei Kolibica-tóba zuhant egy kisméretű repülő, amelynek az utasa sérülésekkel megúszta a balesetet, de a pilóta életét már nem tudták megmenteni.

A legutóbbi baleset szeptember közepén történt Suceava megyében, ahol egy ultrakönnyű sportrepülőgép mindkét utasa meghalt. A helyi sajtó információ szerint a gépet egy volt oktatási miniszter testvére vezette, aki augusztusban vásárolta a Lettországban nyilvántartott repülőt, miután nemrég szerzete meg pilótaengedélyét.