Ezeket a kocsikat veszik a románok

román
(fotó: Fülöp Gellért)
Az új autók piaca az első félévben Romániában 23 százalékkal nőtt, a dízelautók aránya új mélypontot ért el, a 100 százalékban elektromos autók idei darabszáma átlépte a négyezres határt. A Logan a legkeresettebb modell, a Krajován gyártott Ford Puma pedig a legkeresettebb külföldi márkájú autó – derül ki az APIA adataiból.

2022 első hat hónapjában 58 ezer új autót adtak el Romániában, ami 23 százalékkal több, mint 2021 első felében. A Dacia Logan mellett 5600 vásárló döntött, a legkeresettebb autók rangsorában a második és a harmadik helyen a Duster és a Sandero áll. Az elektromos Dacia Springet közel 2400 vásárló választotta, a Ford Puma pedig az első ötben végzett. A Hyundai és a Toyota a második és harmadik helyen áll a márkák versenyében, míg a Skoda és a Renault a Top 10-es lista visszaeső márkái. A skála másik végén a Dacia 56 százalékkal, a Hyundai 43 százalékkal, a Kia pedig 48 százalékkal nőtt. Érdekes, hogy az eladott autók ötöde összkerékhajtású. A 6-10. helyeken a Toyota Corolla, a Hyundai Tucson, a Hyundai Kona, a Toyota C-HR és a Skoda Octavia végzett. A tíz modell együttesen a piac 40 százalékát birtokolja.

A teljesen elektromos autók kategóriájában a tavalyi kevesebb mint 900 darabról 4447 darabra nőtt a darabszám. Ebből több mint 2300 volt a Spring, és jól fogyott a Tesla Model 3, a Hyundai Kona, a Volkswagen e-Up és a Renault Zoe is.

A dízelüzemű autók júniusban a piac 12,5%-át, hat hónapra vetítve pedig 14,5%-át tették ki, szemben a 2021 első felében mért 24,2%-kal. A legtöbb dízelautót a Dacia, a Skoda, a Volkswagen és a Peugeot márkák adták el. A piac 65 százaléka benzinnel vette a kocsiját. A SUV-szegmens teszi ki a a piac 45 százalékát, a C szegmens 26,2 százalékot, a B szegmens pedig 16 százalékot szaktott ki az egészből.

1 Comment on Ezeket a kocsikat veszik a románok

Comments are closed.