Történjék bármi – bemutatkozott az új Amarok

Amarok
Bemutatkozott a Volkswagen haszonjárművek új Amarok modellje. A műutak és a terep e sokoldalú tehetségét Németországban és Ausztráliában tervezték, illetve alkották meg, és Dél-Afrikában gyártják – mégpedig prémium pickup modellként Ausztrália és Új-Zéland, valamint Afrika, a Közel-Kelet és Európa számos országa számára.

Több mint 830 ezer példányt értékesített a Volkswagen haszonjárművek (VWH) Amarok sorozata első generációjának tagjaiból Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Afrikában, Észak-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában, most pedig a második generáció érkezik. Minden részletében megújult, ám a Volkswagen formatervezői egyértelművé tették: ez továbbra is egy Amarok, amely még nagyobb, erősebb, atletikusabb és karizmatikusabb lett.

Az új Amarok négyajtós duplafülkével (DoubleCab) érkezik a piacra. A kivitel oldalnézetének különösen markáns vonásai az elődéhez hasonlóan félkör alakú kerékjáratok, amelyeket sok más pickup-modelltől eltérően – és az Amarok jellegzetes stílusjegyeként – íves helyett csaknem teljesen egyenes vonal zár le felülről. A sárvédők erőteljesen domborodnak az akár 21 hüvelyk átmérőjű kerekek körül, a kerékjáratokat pedig robusztus műanyag betétek szegélyezik. Karosszériaelemeinek formája olyan megjelenést kölcsönöz az Amarok számára, mintha mindig megfeszítve tartaná „izmait”.

Hosszú tengelytáv javítja az arányokat és a terepes képességeket

Az új Amarok 5350 milliméteres hosszúsága 96 milliméterrel haladja meg az előd modellét, míg 3270 milliméteres tengelytávja 173 milliméteres növekedést eredményezett. Mindez tágasabb belteret tett lehetővé, különösen a duplafülke második üléssorában. Mivel tengelytávja jóval nagyobb mértékben nőtt külső hosszúságánál, rövidültek az Amarok karosszéria-túlnyúlásai, ami feszesebb arányokban, illetve a nagyobb első és hátsó terepszögnek köszönhetően jobb terepjáró képességekben is megmutatkozik. Már alapkivitelben összkerékhajtással érkező Amarok terepjáró képességeit – például elárasztott területeken közlekedve – jelentősen megnövelt gázlómélysége is fokozza, amelynek korábbi 500 milliméteres értéke most 800 milliméterre nőtt.

Tágas a dupla- vagy szimplafülke mögötti plató, amely az elődmodellhez hasonlóan egy keresztben elhelyezett euro raklap számára is elegendő helyet kínál kerékjárati dobok között – a szimplafülkés változatra pedig akár két raklap is felrakodható. A rakomány a plató egyenként akár 500 kilogrammal is terhelhető rakományrögzítőivel rögzíthető. E kiváló rakodhatósággal összhangban a hasznos teherbírás is emelkedett, mégpedig bő egy tonnáról 1,16 tonnára. A plató elektromos mozgatású rolóval is lefedhető, amely a platóról, a vezetőfülkéből vagy a kulcs távirányítójával vezérelhető.

Fontos adat a világjárók számára, hogy a tető (statikus) terhelhetősége 350 kilogramm, ami például a kínálatban a később tartozékként megrendelhető négyszemélyes tetősátor számára is elegendő.

Öt turbófeltöltésű motor, egyedileg a világ piacaira szabva

A tervezők négy turbófeltöltésű dízel- (TDI) és egy turbófeltöltésű benzinmotort (TSI) fejlesztettek ki az új Amarok számára. Mind az öt erőforrás közös jellemzője a gazdaságosság és a nyomatékban gazdag karakterisztika. Az afrikai piacon például a négyhengeres, 2,0 literes, 110 kW (150 LE) teljesítményű TDI formájában az alapmotor kerül forgalomba, míg a következő teljesítménylépcső – egy 2,0 literes, négyhengeres TDI-erőforrás 125 kW (170 LE) teljesítménnyel – a világ számos piacán megjelenik majd. Harmadik szintként négyhengeres, 2,0 literes biturbo-feltöltésű TDI-motort kínál a Volkswagen Haszonjárművek, piactól függően 150 kW (204 LE) vagy 154 kW (209 LE) teljesítménnyel. Az új csúcs-TDI a 3,0 literes, V6-os aggregát, amely ugyancsak piactól függően 177 kW (241 LE) vagy 184 kW (250 LE) teljesítményt nyújt. A benzinmotorok hagyományos piacaira egy 222 kilowattos (302 LE), 2,3 literes turbófeltöltésű benzines erőforrás is készült.

 

A 154 kW teljesítményszinttől az Amarok összes változata már alapkivitelében az új, tízfokozatú automata sebességváltóval érkezik, amely az elektronikus váltókarral (e-shifter) elektronikus úton (shift-by-wire) vezérelhető. A 150 kilowattos változathoz extrafelszerelésként rendelhető ez az automata váltómű, amely új, tízfokozatú konstrukcióként az elődmodell nyolcfokozatú automata váltóművét váltja fel. A különböző motorváltozatokhoz egy hatfokozatú automata, illetve egy-egy öt- és hatfokozatú manuális sebességváltó is rendelkezésre áll, motorteljesítménytől függően.

Számos piacon már alapkivitelben összkerékhajtással (4Motion) jelenik meg az Amarok. Földrajzi régiótól és motorváltozattól függően két különböző 4×4 rendszer is készül, az egyik az adott menethelyzetnek megfelelően kapcsolható, míg a másik állandó összkerékhajtással. Hajtásrendszer-technikája hatékonyan gondoskodik róla, hogy az új Amarok is bármilyen tereppel megbirkózzék, és motorváltozattól függően akár 3,5 tonna össztömegű vontatmányig terjedő vontatási képességekkel szolgálhasson.