Szabadtéri installációval hívja fel a figyelmet vizeink védelmére a Magyar Suzuki

vizeink, Suzuki, Esztergom
Szeptember végéig lesz látható az esztergomi Erzsébet parkban az a különleges fotóinstalláció, amellyel a vizeink tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet a Magyar Suzuki. A fotótörténeti képalkotási módszert idéző köztéri alkotás 12 fotóját a nap fénye világítja át, így különböző napszakban és időjárási körülmények között más-más atmoszférát teremtve közvetíti a Duna menti természet páratlan szépségét.

A Magyar Suzuki a Paradigma Ariadné építészirodát kérte fel a „Közös kincsünk a Duna” című alkotás megtervezésére, a fotókat Gulyás Attila természetfotós készítette. A tervezőket a klasszikus fotótörténeti módszerek, mint a fénykúp és a camera obscura inspirálta – ezek képalkotási eljárását idézi az az alulról nyitott, élére fordított gúla, amelynek homlokfelületén 12, a Duna magyarországi szakaszán készült fotó kapott helyet. A gúla vörösre festett deszkaburkolata Esztergom címerének színét követi, míg a gúlát támasztó uszadékfa a folyó előtt tiszteleg. A fotókat olyan plexilapra nyomták, amelyek engedik átszűrődni a nap fényét, így az alkotás a nap minden szakaszában, illetve eltérő időjárási viszonyok között is különböző hangulatot, látványt közvetít.

22-dunaalmas-lilla-forras-ga

„Az Erzsébet parkba tervezett installációval a köztéri kiállítás műfaji határait szerettük volna kitágítani. A cél az volt, hogy a város köztereit használókat kizökkentsük a megszokott rutinjukból egy olyan alkotással, amely azonnal magára vonja a figyelmet, felkelti a kíváncsiságot, mégsem idegen a környezetétől” – emelte ki Csóka Attila, a nemzetközi építészeti kiállítások és biennálék rendszeres szereplőjének számító Paradigma Ariadné építésze az installáció megnyitóján.

10-avaregetes-kismaros-ga

Gulyás Attila fotós felkérését is ugyanaz a kísérletező szemlélet indokolta, mint a tervezőkét. A fotográfus előszeretettel keresi a geometriai formákat, ritmusokat fotóiban. A képek készítésekor arra törekedett, hogy véletlenszerű helyeket felfedezve mutassa meg az árterek és öblözetek ismeretlen csodáit a Duna mentén.

A kiállítás üzenetéért és kreatív koncepciójáért a Cluso Kreatív ügynökség felelt. A szöveges információinak összeállításában a Duna Múzeum nyújtott szakmai segítséget.

6-esztergom-retegviz-forras-ga

Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetője az esztergomi vállalat szerepvállalását hangsúlyozta. „Anyavállalatunk, a Suzuki Motor Corporation hagyományosan sokat tesz a Föld vizeinek megóvásáért. A Japánból több mint tíz évvel ezelőtt indult nemzetközi Clean Up the World kezdeményezés célja a vizek tisztaságának megőrzése.

A nemzetközi projekthez kapcsolódva legutóbb marine üzletágunk az esztergomi Palatinus-tó partját szabadította meg mintegy 1 konténernyi hulladéktól. Az installációval célunk a figyelemfelkeltés, hogy minél többekben tudatosítsuk, közös felelősségünk megóvni vizeinket illetve környezetünket.”

Suzuki Clean Up 2

A „Közös kincsünk a Duna” installáció és kiállítás 2022. május 25-étől szeptember végéig látogatható az esztergomi Erzsébet-parkban. Lebontása után az alkotók a felhasznált anyagokat újrahasznosítják.

 

(x)