Palkovics: erős a hazai járműipar

Palkovics
Erősnek nevezte a hazai össztermék 25 százalékát előállító, 180 ezer embert foglalkoztató járműipar helyzetét a Debrecen Drive autó- és járműipari kiállítás keretében tartott konferencián a technológiai és ipari miniszter.

Palkovics László az ágazgat jövőjéről szólva a magyarországi járműgyártás további erősítését, hatékonyságának javítását, a high-tech gyártási és terméktartalom, illetve a hazai hozzáadott érték növelését jelölte meg a célok között.    Utóbbi kapcsán cáfolta, hogy Magyarország összeszerelő üzem lenne, mint kifejtette: egyre több külföldi vállalat növeli a kutatás-fejlesztési elemeket Magyarországon, amit jól jelez, hogy mintegy 15 ezer mérnök dolgozik e területen.

A tárcavezető a Csak az elektromos a jövő? Az automobilizmus újra válaszút előtt címmel tartott előadásában komoly kihívásnak nevezte, hogy az Európai Tanács 2015 és 2030 között 37,5 százalékos szén-dioxid-csökkentést határozott meg.    Ennek elérése érdekében a járműiparban zajló technológiai váltásnak nem az egyetlen útját jelentik az elektromos hajtásrendszerek – mondta, megjegyezve, hogy a zöld mobilitás elterjesztésének támogatása keretében szorgalmazzák olyan új alternatív hajtásformák kialakítását, mint a hidrogén felhasználása ezen a területen, vagy a szintetikus üzemanyagok alkalmazása a belsőégésű motorokban. E folyamat részeként elkészült a kormány hidrogénstratégiája – fűzte hozzá.

Palkovics László azt mondta, Magyarország élen jár Európában a jövő közlekedését tekintve: céljuk, hogy minden gyártó Európa legjobb tesztpályáján, a Zalazone-on tesztelje járműveit, 2030-ra az összes német prémiumgyártó – Audi, BMW, Mercedes – gyárt és fejleszt hazánkban, és Magyarország lesz a jövőben – mint ahogy már most is az -, az akkumulátor-gyártás európai központja.    A technológiai és ipari miniszter kitért az autóbuszgyártás visszaállítására, jelezve, hogy 2030-ra szeretnék elérni, hogy a buszok 70 százaléka hazai gyártású legyen. Meggyőződésének adott hangot, hogy a négy hazai gyártó bármilyen típusú autóbusz előállítására képes.

A zöldmobilitás kapcsán a tárcavezető megjegyezte: Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás 20 százaléka a közlekedésből ered. “A beavatkozás megkezdődött” – mondta, jelezve, hogy az autóbuszprogram keretében 350 elektromos meghajtású autóbuszra írtak ki pályázatot a napokban, szeretnék, ha ezekből minél több Magyarországon készülne.