Letették Debrecenben a BMW csúcstechnológiás gyárának alapkövét

BMW Debrecen
Letették Debrecenben a BMW új gyárának alapkövét. A jövőbe mutató létesítmény mintegy egy milliárd euró befektetésével áll majd rendszerbe. 2025-ben itt kezdődik meg a tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse modellgeneráció sorozatgyártása.

„A debreceni gyár új mércét állít a kiemelkedően innovatív járműgyártás terén” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja az üzem alapkőletételi eseményén. „A létesítmény a rugalmasság, a fenntarthatóság és a digitalizáció terén egyaránt a teljes autóipar csúcstechnológiáját képviseli” – tette hozzá.

A BMW Group következetesen alkalmazza a nyereséges növekedésre összpontosító stratégiáját. „Magyarországon épülő új gyárunk kulcsfontosságú szerepet játszik majd a BMW Group és nemzetközi gyártási hálózata elektromos mobilitásra történő átállásában” – fogalmazott az eseményen Milan Nedeljković. „A debreceni üzem gyártási kapacitásunk újabb fontos építőeleme és hosszútávú mennyiségi növekedésünk támogatója is lesz” – mondta a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

BMW

Debrecenben a BMW Group egy teljes értékű autógyárat épít fel, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal. Az üzem több mint 400 hektárnyi területen terül el Debrecen északnyugati térségében, ahol rendszerbe állítását követően évente mintegy 150 ezer autó gyártására lesz képes. A létesítmény mintegy egy milliárd euró befektetésével épül fel és 2025-ben megkezdi a tisztán elektromos meghajtású modellek sorozatgyártását. Debrecenben lát majd napvilágot a kifejezetten tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja.

„A Neue Klasse modellgeneráció és az NCAR alap egyedülálló lehetőséget kínál nekünk arra, hogy minden aspektusból teljesen újragondoljuk az autógyártást” – fogalmazott Milan Nedeljković. „A BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának hírnöke a BMW iFactory gyártási stratégia, amelynek hatékony, zöld és digitális alappilléreit tökéletesen alkalmazzuk majd új gyárunkban” – tette hozzá a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A BMW Group egyértelmű fenntarthatósági és gyártási célokat tűzött ki Debrecenben épülő új gyára elé. „A létesítmény egy legyártott autóra vetített károsanyag-kibocsátása nulla lesz – igazolva, hogy kellő elhatározással és innovációval az autógyártás igenis lehet fenntartható” – így Milan Nedeljković. Az új gyár fenntarthatósági koncepciójának kulcsa a fosszilis energiaforrások használatának teljes mellőzése. „Sem kőolajat, sem földgázt nem fogunk használni, az üzem működéséhez szükséges villamos energiát pedig kizárólag megújuló energiaforrásokból fogjuk előállítani” – mondta a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, hozzátéve: „Debreceni gyárunk a világ első, teljes egészében emisszió-mentes autógyára lesz, amely nagymértékben hozzájárul majd azon célunkhoz, hogy 2030-ra nemzetközi gyártási hálózatunk összemissziós értékét 80 százalékkal csökkentsük.”

Az üzem működéshez szükséges energia nagy részét közvetlenül a gyár területén elhelyezett fotovoltaikus rendszerek termelik majd meg. A fennmaradó részt a térség száz százalékban megújuló energiaforrásaiból nyerik majd ki. A szakemberek eközben a geotermikus energia alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják. A debreceni gyár ráadásul olyan innovatív technológiákat is rendszerbe állít majd – kiváltképp a fényezőműhelyben –, amelyek ebben a formában még nem voltak jelen az autóiparban. A debreceni gyár fényezőműhelyében nem gázkemencék szárítják majd a fényezéseket, hanem a gyártási folyamatba új, elektromosan működtetett technológiákat integrálnak. „E tekintetben egyértelműen úttörők vagyunk” – tette hozzá Milan Nedeljković.

BMW Debrecen

A fenntartható gyártás másik kulcsa a körkörösség folyamatos biztosítása. A gyártás során alkalmazott alapanyagokat és erőforrásokat újra és újra felhasználják, ahol csak lehetséges. A marásból és préselésből származó fémhulladékokat és reszelékeket például további felhasználás céljából újrahasznosítják. A hűtési folyamatok során keletkező hulladékhőt a belső terek és a vezetékes víz fűtésére használják fel. Eközben a létesítmény összes energiafelhasználását intelligens energiafigyelő rendszerek követik nyomon, amelyek kiszűrik a pazarlást és az erőforrás-felhasználás tekintetében is biztosítják a lehető leghatékonyabb gyártást.

Továbbá, a BMW Group Debrecenben új digitalizációs megközelítést is alkalmaz – már most, az üzem építésekor is. A szakemberek már a teljes gyártási folyamat legapróbb részleteinek virtuális megtervezéséhez is átfogó digitális tervezőeszközöket használnak: a gyártás minden egyes fázisát és lépését digitálisan szimulálják és abszolút precizitással optimalizálják. Az amerikai Nvidiával együttműködve és a közösen kifejlesztett Omniverse tervezőszoftver használatával nem csupán pontosabbá és gyorsabbá válik a tervezés, de könnyebbé válik a közös munka házon belül, valamint a partnerekkel, illetve a beszállítókkal is. „Ez a lélegzetelállító technológia forradalmi. Debrecenben épülő létesítményünk már most is a Neue Klasse modellgenerációt gyártja – a virtuális térben” – fogalmazott Nedeljković.

A BMW Group debreceni gyára számos digitalizációs eszközt is használ majd. A mesterséges intelligenciával dolgozó alkalmazások a legkülönfélébb módokon támogatják majd a minőségbiztosítást, miközben optimalizálják az intelligens és prediktív karbantartási folyamatokat. Az alkalmazott digitális megoldások tárháza kiegészül edge computing, adatanalitikai, 5G-n alapuló helymeghatározási technológiákkal, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó autonóm, intelligens logisztikai rendszerekkel is. „A digitalizáció hatalmas potenciált rejt magában, amit Debrecenben teljes mértékben kihasználunk” – mondta Milan Nedeljković. „Az adatkonzisztencia új dimenzióit fogjuk elérni, nem csupán teljes értékláncunk, de összes folyamatláncunk mentén” – így a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

„Egy autógyár azonban az összes technológia, innováció és csúcstechnológiás rendszer ellenére csupán annyira jó, amennyire a benne dolgozó munkatársak” – fogalmazott Milan Nedeljković. Hans-Peter Kemser jelenleg körülbelül százfős csapata az elkövetkező két év során több mint ezer főre bővül. „Toborzási folyamataink már most felgyorsulnak” – mondta a debreceni gyár igazgatója. „Célunk, hogy a vezető pozíciókat mindegyik technológiai területen magyar szakemberek töltsék be. E tekintetben egyértelműen a Debrecen környékén és Kelet-Magyarországon élő tehetséges szakemberek toborzására fogunk koncentrálni” – folytatta Hans-Peter Kemser. A vonzó fizetések mellett a vállalatcsoport számos további juttatást is kínál, amelyek Magyarországon is éppúgy attraktív munkáltatóvá teszik, mint a világ bármely pontján. Ezen juttatások közé tartoznak a speciális balesetbiztosítások, a mobilitási támogatások, a prémium minőségű étkezési lehetőségek és idén június 1-jétől a vállalat egészségügyi szolgáltatásához való hozzáférések is. A német és magyar családok gyermekei gondozásának támogatása és oktatása is a tervek között szerepel. „Vonzó munkáltatónak tekintjük magunkat, számos aspektusban. A kollégáink által megbecsült munkakörnyezet számunkra éppoly fontos, mint a tisztességes körülmények és az ember-központú munkahelyek, hiszen ez segít munkatársainknak azonosulni a vállalattal és a lojalitást is elősegíti” – tette hozzá Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója.

Az építkezés következő szakaszának beindításával a vállalat épületek és rendszerek építésével, valamint épületüzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek kínál álláslehetőséget. A HR, pénzügy, beszerzés, informatika, tervezés és kontrolling területén dolgozó munkatársak toborzása ugyancsak megkezdődött. A gyártáshoz kapcsolódó állásajánlatok meghirdetésére egy későbbi időpontban kerül sor.

A BMW Group debreceni gyárában már javában zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg. A négy szakmát lefedő, hároméves képzési programokat nyolc oktató vezeti, akik évente hetven gyakornokot készítenek fel a szakképesítési vizsgákra. „Nem csupán gyárunk jövőjét, de számos tehetséges fiatal szakmai karrierjét is alakítjuk” – hangsúlyozta Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója.

1 Comment on Letették Debrecenben a BMW csúcstechnológiás gyárának alapkövét

  1. Felgyorsult Debrecenben a BMW beruházás!!
    Már az alapkövet is letették,sőt megkezdődött a központépület építése is
    Várhatóan 2026ban legördülhet az első elektromos jármű is a gyártósorról!!??..
    1000 ember már csak arra vár,hogy dolgozhassanak a gyárban!
    Csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.