Átadták a Légi- és Gépipari Képzőközpontot Békéscsabán

képzési központ Békéscsaba
A high-tech szektor erősödéséről beszélt az innovációs és technológiai miniszter a Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi- és Gépipari Képzőközpontjának átadásán; a 2,5 milliárd forintból létrehozott központban képzik majd az épülő gyulai Airbus-gyár alkalmazottait is.

Palkovics László az átadó ünnepségen elmondta, a magyar ipar termékeinek 70 százaléka a high-tech szektorba tartozik, amivel Magyarország az első helyen áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai között. A magyar iparfejlesztési tervek is ennek a szektornak az erősítését célozzák, ide tartoznak majd a várhatóan már nyártól üzemelő Airbus-gyárban gyártott alkatrészek is – közölte. Kifejtette, ennek érdekében fogtak bele 3 éve a szakképzés átalakításába is, amely jó döntésnek bizonyult, évente 10-10 százalékkal nő a jelentkezők száma. Ennek érdekében vezették be az ösztöndíjrendszert, emelték 30 százalékkal a tanárok bérét, és biztosították számukra a továbbképzési lehetőségeket, de ezért fejlesztik az iskolák infrastruktúráját és eszközeit is. Utóbbira mintegy százmilliárd forint további forrást biztosítanak – húzta alá.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója szerint a szakképzés megelőzi a letelepedni szándékozó vállalkozásokat, a vállalati igényeket, a gazdasági környezetet; “a szakképzésnek ott kell lennie a tárgyalásoknál a nulladik pontban” – mondta, hozzátéve, hogy az Airbus-gyár tervezésekor ez így is történt.    Kiemelte, a képző központban professzionális anyagvizsgálókat, automatizált vágóeszközöket, mérőlaborokat, szimulációs termeket, CNC esztergákat szereztek be, és országosan egyedülállóan itt érhető el a szakképzésben öttengelyes marógép.    Az itt oktató kollégák két hónapos külföldi tanulmányúton vettek részt a legfrissebb ismeretek megszerzése érdekében – közölte.    Megjegyezte, a jelentkezési adatok alapján látható, hogy van létjogosultsága a szakképzésnek Békéscsabán. A gépgyártás-technológusi képzésükre 65, a mechatronikaira 47, de a nyomdaipari képzésre is 14 százalékkal nőtt a jelentkezők száma – közölte.

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a képző központ átadása mérföldkő abban, hogy Békés megyébe hozhassák a repülőgépipart, amihez megfelelően képzett szakemberekre is szükség van. Köszönetet mondott a kormánynak, hogy segítette a központ kialakítását, és így azt, hogy az Airbus letelepedhessen Magyarországon.