Jól megy a Rábának

Rába
Jelentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A cég az idei év első hat hónapjában 1,8 milliárd forint nyereséget ért el, amely 196 százalékkos növekedés 2020 első félévéhez képest.     Árbevétele a második negyedévben 67,6 százalékkal 12,3 milliárd forintra nőtt, az első féléves adatok szerint pedig 23,7 milliárd forint árbevételt értek el, amely 23,4 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Üzemi eredménye elérte az 1,4 milliárd forintot a második negyedévben, amely tavaly ugyanebben az időszakban 982 millió forint veszteséget mutatott. Az első félévben az üzemi nyereség elérte az 1,8 milliárd forintot, amely 263,7 százalékkal nőtt 2020 első félévéhez képest.    Az EBITDA (adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény) 1,9 milliárd forint volt a második negyedévben, amely 598,3 százalékos növekedést mutat az előző évi mínusz 400 millió forinthoz képest. Az első félévben az EBITDA az előző év első hat hónapjában elért 49 millió forintról 3 milliárd forintra nőtt.

A Rába üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág.    A Rába Járműalkatrész Kft. a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest 107,3 százalékos növekedéssel 3,9 milliárd forint árbevételt ért el, az év első hat hónapjában pedig 8,03 milliárd forintot, amely 41,8 százalékkal emelkedett 2020 első félévéhez képest.    A Rába Futómű Kft. 8,07 milliárd forint árbevételt ért el a második negyedévben, amely 95,1 százalékkal emelkedett 2020 második negyedévéhez viszonítva. Az első félévben pedig 42,2 százalékkal, 15,2 milliárd forintra nőtt az árbevétel a tavalyi év első hat hónapjához képest.     A Rába Jármű Kft.-nél a második negyedévben és az első félévben is csökkent az árbevétel: a második negyedévben 362 millió forintot értek el, amely 72,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év második negyedévéhez viszonyítva. Az első félévben pedig 60,7 százalékkal, 1,2 milliárd forintra csökkent az árbevétel 2020 első hat hónapjához képest.

A tájékoztatás idézi Hetzmann Bélát, a Rába elnök-vezérigazgatóját aki szerint az év első hat hónapja fellendülést hozott legfontosabb piacaikon, a Rába pedig stratégiai partnerkapcsolataira alapozva rugalmas és hatékony gyártással tudott élni a lehetőséggel.    Hozzátette, hogy a válság okozta nehézségekhez való sikeres alkalmazkodásukat a költségoptimalizálás és a technológiai fejlesztés alapozta meg.    Kiemelte, hogy az eddigi, eredményesnek bizonyult stabilizációs stratégiát egy modernizációs stratégiával váltják fel, amelynek középpontjában technológiájuk, eszközeik és ingatlanaik modernizációja áll.    A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK-országok és az Amerikai Egyesült Államok.