Duster bemutató: nem baj, ha gázos

Duster
Rendelhető különleges, Extreme felszereltségben is
A Sandero és a Logan után megújult a márka zászlóshajója, a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Dacia Duster. Új lámpákat, új felniket, ugyanolyan kemény műanyag kárpitokat, automatikus váltót és gázhajtást is kapott. Motorfronton maradt a sokszínűség.

2010 óta – úristen, nehéz kimondani, de elröppent 21 év… – közel kétmillió Dustert gyártottak, ezek közül több tízezer (csak az idén szeptember 1-jéig 3803 Duster talált gazdára) szalad a hazai utakon is. Négy év telt el a második generációs Duster bemutatója óta, itt az ideje a frissítésnek – így gondolták a Dacia és a Renault vezetői. A márka komoly átalakuláson megy át, ezt jelzi, hogy arculatot és márkajelzést is váltanak, olyan nagyszabásút, hogy legalább egy évig tart, amíg a hálózat és a rendszer felkészül az újra. Bár jönnek az új modellek, itt a nyakunkon az akár hétszemélyes Jogger is, az új dolcegabbanás logót csak jövő év második felétől láthatjuk a Daciákon, igaz, akkortól mindegyiket ilyen díszíti majd.

Duster

Mi változott?

Látványos változásokra ne számítsanak, feltűnő az ipszilont mintázó első és a hátsó LED-es fénycsík =a tompított lámpa LED-es), az utastér csinosabb lett, bár a kopogós műanyagok a régiek. Új a nyolchüvelykes érintőképernyős szórakoztató, információs és navigációs rendszer, amelyen immár vezeték nélkül is fut a Car Play, vagy az Android Auto. Megújultak az üléskárpitok, kényelmesebbek az első fejtámlák, a középkonzol közel 1,1 liternyi extra tárolóhellyel és csúsztatható könyöklővel lett gazdagabb. Gondoltak a hátsó utasokra is, két USB-csatlakozón keresztül tölthetők ott is a telefonok, tabletek. A kényelmi extrák között találunk automatikus nyitást adó Dacia kártyát, nóvum a kilencven fokonként kapcsolható, és az egész autó környezetét bemutató kamera. Előnyös, hogy a sebességtartó automatika kapcsológombja a kormányra került. Ott a helye! Új színek és új felnik is kerültek a kínálatba, utóbbiból 17 hüvelykes a legnagyobb.

duster3

Mi hajtja?

Motorfronton a helyzet változatlan, a Dacia nem sieti el a villamosítást, az első fecskét, a Springet nem követi több – egyelőre. A Jogger és a Bigster kínálatában azért érkeznek a hibridek, de erről sokat nem árultak el a márka képviselői. Újra lehet azonban duplakuplungos automatikus váltóval rendelni a Dustert, a 150 lovas csúcsváltozathoz, csakis elsőkerék-meghajtással érhető el az EDC, amelynek továbbra is irreálisan hosszú a menetválasztó karja. A belépő motor egyliteres, háromhengeres, benzinnel 90, gázzal pedig 100 lóerős. Mindegyik hatfokozatú váltóval társított, az 1,33 literes Mercedes eredetű négyhengeres motor választható 130, illetve 150 lóerős teljesítménnyel. Van szerencsére dízel is, azt a terepgyakorlatokon tesztelhettük (egyesben), 115 lóerős és összkerékhajtással is kérhető. Benzinnel sem kell lemondanunk a 4×4-es hajtásról, igaz, ez csak a 150 lovas csúcsmodellhez jár. Az európai piacra továbbra is a Pitesti melletti Mioveni-ben gyártott Duster európai töréstesztje nem frissült és nem lett jobb, de biztató, hogy az összes Duster esetén alapáras a hat légzsák és a visszagurulásgátlós ESP, a védelmi extrák sora pedig holttérfigyelővel bővült.

Nyomokban Mercedest tartalmaz, 150 lóerős a négyhengeres
Nyomokban Mercedest tartalmaz, 150 lóerős a négyhengeres

Messze visz

Kettős üzemű, benzines-gázos változatban elsőkerék-meghajtással és takarékos vezetéssel hatótávja akár 1200 kilométer lehet (a két üzemanyagtank űrtartalma összesen 100 liter). Legnagyobb sebessége 168 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 13,8 másodperc alatt gyorsul. Ennél jóval dinamikusabb menetet ígér az 1,33-as erőforrás: a sprint 9,7 másodpercig tart, az autó pedig elérheti a 199 kilométer/óra maximális sebességet. A nemzetközi bemutató során vezetett, 150 lovas Duster 7,2 liter benzint fogyasztott 100 kilométerenként, (legnagyobb nyomatéka 250 Nm), az egyliteres LPG-változat pedig beérte 8,1 liter folyékony gázzal 100 kilométerenként (LPG-vel a motor legnagyobb forgatónyomatéka 170 Nm).

duster23

Pont jó

A Dacia Duster még mindig az egyik legjobb autó hétköznapi feladatokra. Mindent tud, amit egy átlagos autónak tudnia kell, bárhová elvisz, ahová egy másik autó elvinne. Csak éppen sokkal olcsóbban és természetesen valamivel szerényebb körülmények között. A mobilitás alapvető eszköze, mind céges, mind családi felhasználásra kiváló. A Dusterre lehet rosszat mondani, de azt nem, hogy keveset adna áráért. Sokkal inkább az ellenkezője igaz. Egyetlen más európai márka nem ad ilyen jól használható, praktikus és sokoldalú autót ennyi pénzért. Ennél mokányabb – és rosszabb légellenállású… – autót nem gyártanak Európában, tetszetős, bármelyik oldalról nézzük. Masszív és agresszív a négy kidudorodó kerékjárati ív, látványos a far, szépek az új felnik, narancsos színe vonzó.

duster0

A Dacia Duster hossza 4,341 méter, szélessége 1,804 méter, magassága 1,693 méter, tengelytávja 2,673 méter. Mindenes a Dacia Duster, mert mindenre jó. Ha akarom családi autó, ha akarom cégautó, ha akarom rendőrautó, ha akarom terepjáró, ha akarom trágyahordó. Praktikus a Duster, az előre dönthető jobb első üléstámlának köszönhetően 2,7 méter hosszú tárgyakat is szállíthatunk benne, öt személynek is elég a hely benne, a csomagtartó 445 literes (dízelmotorral 428 literes, összkerék-meghajtással 411 literes), de akár 1478 literig bővíthető (4×2-es verzió esetén) a síkba nem dönthető hátsó ülésekkel.

duster7

Milyen vezetni?

A vezetőt csak a rövid ülőlap bosszantja, de az ülések száz kilométeres táv után még nem fájdítják a derekat. Autópályán hangos a menet- és szélzaj, szerencsére a dobozhangú rádiós egység tompítja.

duster6

A Dacia Duster nem egy kanyarvadász, sután veszi a kanyarokat, pontatlan az elektronikusan túlszervózott kormányzás. A dupla kuplungos hatfokozatú váltó teszi a dolgát. Elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros, rugalmas híddal szerelt (4×4-es hajtással többlengőkaros, pszeudo-MacPherson) futóművét jól eltalálták, kiválóan csillapítja az úthibákat, rugózása kiegyensúlyozott. Nincs kátyú, ami kifogna rajta (főleg Franciaországban, ahol vezettük). Gyors kanyarokban alulkormányzottan viselkedik, ilyenkor érződik a hátsó hajtás hiánya (a közúti tesztre elsőkerék-meghajtású kocsikat kaptunk). A fékek nem túl combosak, hátul még mindig elavult dobfékek lassítanak.

duster13

Ha nincs sár, homok vagy hó, könnyű terepre bátran mehetünk a 13 mázsás elsőkerekes változattal is, szabad hasmagassága 21,7 centi (21,4 centi a 4×4-es verzióban), első terepszöge 30 fok, a hátsó 34 fok (a 4×4-es változatban 33 fok), átlépő szöge 21 fok, gázlómélysége 350 milliméter. Fordulókörének átmérője 10,72 méter.

duster16 duster14

Mennyibe kerül?

Szeptembertől nálunk is elérhető a friss Dacia Duster, a legolcsóbb változata (90 lóerővel) 4,899 millió forintért hazavihető, a kedvező fenntartású gázos (szinte féláron tankolható) 5,029 millió forintért kapható, a legolcsóbb négyhengeres motorú benzines (130 lóerővel) 5,899 millió forint, a dízel elsőkerék-meghajtással pedig 5,749 millió forintért vezethető ki a szalonból. A tesztelt benzines csúcsmodell alapára 7,5 millió forint EDC váltóval, és ugyanennyi összkerék-meghajtással (EDC-váltó nélkül). Renault Credit finanszírozással a garancia ötéves, vagy százezer kilométerig tart.

Kép és szöveg: Biró Csongor

duster11 duster12 duster5 duster2 duster1 duster18 duster19 duster20