Nem gáz ez a Dacia? De igen!

Teszt

Logan
Aki új autóra nem szán többet 4,75 millió forintnál és havonta csak egyszer tankolna, annak az egyik legjobb választás – ha nem a legjobb – az új Dacia Logan, amely immár csak benzin/gáz kettős üzemű változatban kapható hazánkban. Gázos teszt következik, vigyázat!

Hogy néz ki?

Bár sokat drágult a Dacia is, de a tesztelt változat bizonyítja, hogy 5 millió forintért is lehet kapni viszonylag kényelmes, tágas és modern családi autót, miközben a fontos extrákról sem kell lemondanunk. Vezeték nélküli Apple Car Play, LED-es tompított fényszóró, hat légzsák, tempomat, automatikus klíma, holttérfigyelő, kártyakulcs, gombos nyitás és indítás – minden is van, mint a cirkuszban.

logan8

A megújult Logan 4396 milliméter hosszú (36 milliméterrel nyúlt meg), szélessége 1848 milliméter, 1501 milliméter magas, tengelytávja 2649 milliméter. Hasmagassága 135 milliméter. A lámpadizájn modern (a LED-es ipszilon alapáras), egyedi, a Logan és persze a Sandero formavilága maszkulin, érett és az utastér sem olcsó hatású. Ahová nem jutott kárpit, ott szomorú, hideg és rideg műanyagok bújnak meg, a csomagtartó kinyitva látjuk igazán, hogy a Dacia mivel spórol. Ekkora rugókat még nem láttam személyautóban…

logan5

Bent a korábbi kerek légbeömlőket szögletesek váltották le, bár van nagy méretű információs kijelző, a klíma és minden fontos funkció külön gombokat és irányítást kapott.

logan6

Hátul három teljes értékű ülést kínál, amelyek mindegyike három kisebb felnőtt befogadására is képes, a hátsó üléstámlák két részben dönthetők, a csomagtartó 528 literes (ledöntött ülésekkel a térfogat 1361 literre nő – nagy, lépcsős, de például egy normális biciklit nem, ám egy 3×7-es alumínium létrát simán benyel, a belógó zsanérok sok helyet lopnak). Vigyázat: az első ajtók ablak alatti kiálló csücske veszélyes fegyver, óvatosan kell vele bánni, szakítja a textilt, felsérti a bőrt.

logan1

Hogy megy?

Motorhangja eleven, lendülete harsány: háromhengeres, egyliteres, turbós, benzinnel 90, gázzal 100 lóerővel és 160, illetve 170 newtonméter nyomatékkal. Többnek éreztem, rögtön be is nyomtam az eco (takarékos vezetés) gombot: na ez az, erre a visszafogottságra emlékeztem. A hatfokozatú váltó pontosan kapcsol, sokszor fölöslegesnek is éreztem a hatodik sebességfokozatot. Két tankból kortyolhat a motor, a mostani benzinárak mellett én a gáztank mellett döntöttem, és milyen jól tettem. 630 kilométert mentem a Logannal, csakis gázzal használtam (literjét 251 forintért tankoltam). Fogyasztására nem lehet panasz, 6,7 liter folyékony gázt kért 100 kilométerenként nyári használatban, kevés autópályázás és állandó klímázás mellett (a csakis benzines egyliteres turbós Sandero téli üzemben 5,6 liter benzint evett 100 kilométerenként). Ha benzinnel mentem volna, simán hat liter alá szorítottam volna a fogyasztást. De mennyivel olcsóbban jöttem ki így gázzal!

megtett_tav_lpg fogyasztas_logan lpg_tankolas

Az üresen 11,5 mázsás Logan legnagyobb sebessége 181/186 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 11,6 másodperc alatt gyorsul fel a hatfokozatú kézi sebességváltó megfelelő ütemű kapcsolásával (gázzal és benzinnel egyaránt).

motor_dacia_logan

Mi az LPG?

Az LPG cseppfolyósított kőolajgáz (autógáz) propán és bután keveréke. Befecskendező rendszere a meglévő benzinmotor mellé kerül – gyárilag. Használatához speciális, a folyékony formában történő tárolás miatti nagyobb nyomásnak ellenálló tartály (a csomagtartó térfogata nem változik, ám nincs pótkerekünk), valamint a motor ellátó rendszerének kismértékű módosítása szükséges. A Dacia az LPG-meghajtás területén európai piacvezető, 2019-ben minden harmadik értékesített autó ilyen motorral volt felszerelve.

lpg_tartaly

A technológia működése nagyon egyszerű: a benzin és a benzin-LPG üzemmód közötti váltás két módon történhet: manuálisan és automatikusan (amennyiben az LPG-tartály kiürül). Egyedi visszajelző műszeren keresztül nyomon követhetjük az LPG-tartály szintjét és az aktuális hatótávolságot (ugyanaz, mint a benzines esetében, csak a kijelzőn szerepel az LPG felirat, ha éppen gázzal megyünk).

lpg_tankolas2

A tartály feltöltése egyaránt könnyű és gyors, olyan, mintha benzint vagy gázolajat tankolnánk, csak közben sziszeg a pisztoly. Gázzal 10 százalékkal erősebb az autó, hatvan százalékkal messzebb jutunk (a 2 tank segítségével), 11 százalékkal kisebb a kibocsátás a benzines változathoz képest. És az ára! Míg júliusban a benzin literjének az ára nyaldosta az 500 forintot, addig Szigetszentmiklóson 251 forintért vételeztem a gáz literjét. 37 litert nyelt be a tank, amivel 630 kilométert tettem meg. A kocsi általam számított hatótávja simán eléri az 1400 kilométert, tehát nem kell gyakran tankolni.

lpg

Milyen vezetni?

Az üléspozíció megfelelő, az ülés nem túl kényelmes, az elektromos szervkormány négy irányban állítható. A tükrök kicsik, tolatásban radar és parkolókamera segít. A kormány visszajelzése sekélyes, vezetési élményről nem beszélhetünk, de ha kell, haladni is képes a román szedán. Éles kanyarban csikorognak a kerekek – mennyi szép emlék beugrik ilyenkor apám és nagyapám tucatnyi Daciájáról… Autópályán is jól tartja a megengedett maximális sebességet. Többnyire takarékos módban használtam, városban képes felvenni a forgalom gyorsabb ritmusát. Futóműve kényelmes (elöl McPherson típusú háromszög alakú alsó lengőkarral, hátul H alakú torziós keresztrúddal), a rossz utakon sem botránkozik meg, a hangszigetelés elég jól sikerült, csend honol a Loganban menet közben is. A jármű szigetelését úgy javították, hogy a motortérben az zajelnyelő felületeket 12 százalékról 48 százalékra növelték, és csökkentették az akusztikai szivárgást. A sajtóanyag szerint az utastérben a háttérzaj 3-5 decibellel lett alacsonyabb 50-130 kilométer/órás tempó között. Elöl tárcsafékek (258/22 milliméter), hátul 8 hüvelykes dobfékek lassítanak.

logan3

Mennyibe kerül?

A Dacia Logan csakis gázos változatban érhető el nálunk. Egyféle felszereltségben 4,749 millió forintért vihetjük haza. Alapáras a nyolchüvelykes érintőképernyős, telefontükrözésre képes, telefontartós médialejátszó, az automata ablaktörlő, az első elektromos ablakemelők, az első ködfényszórók és az elektromosan állítható, fűthető külső visszapillantó tükrök, a tempomat, a manuális klíma. Felárért 16 hüvelykes alufelnit, hátsó parkolóradart, navigációt, tolatókamerát, holttérfigyelőt, elektromos rögzítőféket, egyzónás automatikus klímát, kulcsnélküli nyitást és indítást és még ülésfűtést is választhatunk. A jól felszerelt tesztautónk ára nem haladta meg az 5,2 millió forintot.

Kép és szöveg: Biró Csongor

logan7 csomagtarto_logan

 

2 Comments on Nem gáz ez a Dacia? De igen!

 1. Sajnálom
  Hiába minden PR
  Én már többet autót nem veszek,ha ingyen osztogatják sem….,
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Comments are closed.