Mérséklődik a német gazdasági növekedés

Németországban, DIW
Csökkent a DIW Berlin németországi konjunktúra barométere a harmadik negyedévre vonatkozóan a gazdasági kutatóintézet tájékoztatása alapján.

A Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdasági kutatóintézet németországi konjunktúrabarométerének értéke a harmadik negyedévre vonatkozóan 99,6 pontra csökkent a második negyedévi 102,6 pontról. Az első negyedévi érték 100 pont volt.     Az index a tavalyi második negyedévben érte el a járványvédelmi korlátozások miatt a legalacsonyabb értékét 49,3 ponton. A 2020 első negyedévi 88,2 pont, a harmadik negyedévi 131,1 pont, a negyedik negyedévi pedig 107,7 pont volt.

Simon Junker, a DIW konjunktúra szakértője szerint a német gazdaság a harmadik negyedévben veszít növekedési tempójából. Az előző negyedévi viszonylag erőteljes növekedés a szolgáltatóipari aktivitás fellendülésének volt köszönhető, miközben a feldolgozóipari teljesítmény növekedését a beszállítói fennakadások fékezték. A harmadik negyedévben a szolgáltatóipari aktivitás megtorpanására lehet számítani a fertőzési esetszámok várható emelkedése miatt, miközben a feldolgozóipari teljesítmény növekedését az alapanyagok és nyersanyagok beszállítói láncában jelentkező zavarok tovább fékezik.

Összességében a harmadik negyedévben folytatódik a német gazdasági teljesítmény növekedése a DIW megállapítása szerint, de a második negyedévi mintegy két és fél százalékos negyedéves növekedés után a harmadik negyedévi úgy egy százalék körüli lehet. A javuló feldolgozóipari kilátások függvényében az év végén, az új év elején ismét lendületre tehet szert a növekedés. A konjunkturális kilátások javulására utaló módon egyre többen kerülnek vissza a részidős foglalkoztatási programokból teljes állásba és a bérek is érezhetően növekedésnek indultak. A lakossági átlagjövedelem emelkedési potenciált mutat, ami a lakossági fogyasztás növekedését vonja majd maga után – írja a DIW elemzése.