Két zöldautót jelölt a Fiat és a Jeep importőre

Év Magyar Autója 2022
Csakis zöld rendszámos autókat jelölt idén is a Fiat és a Jeep hazai importőre. Az Év Zöldautója 2022 díjra a Fiat 500e villanyautót (városi villanyautók kategória), a hibridek között pedig a Jeep Wrangler 4xe modellt nevezték (hibrid SUV-ok kategória).

Fiat 500e

Az új 500e kétféle akkupakkal választható. Az alapverzióban 23,8 kilowattórás az akkumulátor, a nagyobb hatótávot kínáló csúcsmodellben 42 kilowattórás akkupakk kapott helyet. Ebben 118 lóerős a villanymotor, amelynek nyomatéka 220 Nm, szemben a kis akkumulátoros 95 lóerejével, a hatótávolsága pedig 320 kilométer a gyáriak szerint. 85 kW-os villámtöltés is elérhető hozzá, amivel 35 perc alatt feltölthető 80 százalékosra az akksi. 50 kilométer/órára 3,1 másodperc alatt gyorsul fel, 100 kilométer/órára 9 másodperc, a végsebesség pedig 150 kilométer/óra. Speciális, l’Ungheria verzió is készült a magyar piac számára, amely a jól felszerelt High verzióra épül.

500e-la-prima

Jeep Wrangler 4xe

A 4xe változat a valaha létezett legnagyobb teljesítményű, legtakarékosabb és leginkább környezetbarát Wrangler, ami sorozatgyártásból érkezik. Hajtáslánca két villanymotorból, egy nagyfeszültségű akkumulátorból, egy kétliteres turbós benzinmotorból, valamint nyolcfokozatú automata sebességváltóból áll, rendszerteljesítménye 380 lóerő, nyomatéka 637 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 6,4 másodperc alatt gyorsul fel. Tisztán villanyhajtással 50 kilométert képes megtenni, míg a 17 kilowattórás, lítium-ion akkupakkját 3 óra alatt lehet feltölteni fali töltőről. A fejlett 4×4-es rendszer, az új generációs Dana hidak, az elektromosan kapcsolható Tru-Lock első és hátsó differenciálzár, a Trac-Lok részlegesen önzáró differenciálmű, illetve az elektronikusan oldható elülső kanyarstabilizátor mind megtalálhatók a plug-in hibrid változatban.

wrangler4xe

Év Magyar Autója díjak

Az Év Magyar Autója 2022 díjat a Magyarországon összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2022 díjat, amelyek kategóriájukban (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (elektromos/hibrid városi autók, elektromos/hibrid szabadidő-autók, elektromos/hibrid prémium autók, elektromos és hibrid kishaszonjárművek) az Év Zöldautója 2022 díj várományosairól, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2022 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. A szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2022 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2021-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

2021-es díjazottak

Az Autós Nagykoalíciós és a Járműipar.hu szervezésében az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, akkor 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó közül választott a zsűri. Az Év Magyar Autója 2021 díjat a gyártói kategóriában a Suzuki Vitara kapta, a Magyar Év Autója 2021 díjat különböző kategóriákban a Renault Clio, a Honda CR-V, a Volkswagen Tiguan, a BMW Z4, a Volkswagen Arteon Shooting Brake, az Opel Vivaro és a Ford Ranger Thunder nyerte el. Az Év Zöldautója 2021-ban a Volkswagen ID.3, a Hyundai Kona EV, a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid és a Mercedes-Benz CLA 250 e modell lett. A Közönségdíj 2021 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal a Suzuki Vitara, míg az Év Beszállítója 2021 oklevelet a – Bridgestone, a Continental, a Knorr-Bremse, a Salgglas és a SEGA egy-egy magyarországi gyára érdemelte ki. A zsűri 2022-ben is megválasztja az Év Autós Marketing/PR-szakemberét, az elismerést idén Hársfalvi János, a Suzuki marketingvezetője kapta.

További részletek: http://evmagyarautoja.hu/nevezes/