BMW 530d xDrive Touring teszt: öt méter tömör gyönyör

Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a dízelmotor sosem halhat ki. Ahogy megindul és ahogy ebben a hatalmas kombiban viselkedik, azt is tudjuk, hogy butaság erről a hajtásmódról lemondani. Bár a jövőnk oktalan kezekbe került, élvezzük ki a jelent és vezessük ezeket a hálás szerkezeteket.

Hogy néz ki?

Gyönyörű ebben az élénk szürke színben és ezzel a felszereltséggel a legnagyobb BMW kombi. Kis híján öt méter, így ez a kocsi sokkal inkább tűnik egy hetes kombinak. Hatalmas, belakhatatlan és nagyon kényelmes. De tényleg. Nem szabadna ezt mondanom, de szerintem ez most a legjobb autó. Így ahogy van. A kedv és az elhatározás megvan, hogy magamévá tegyem örökre, de egyelőre hiányzik hozzá az a 33 guriga. Nem vicc, ez a kocsi annyiba fáj.

1

4963 milliméter hosszú, 1868 milliméter széles és 1498 milliméter magas a BMW 530d xDrive Touring, tengelytávja szintén tekintélyes: 2975 milliméter. Ebbe az autóba hátulra is kényelmes beszállni, akár sofőrös kombinak is jó. A csomagtartó bőséges, alapból 560 literes (azért ne szaladjunk el ama tény mellett, hogy az elődje 570 liternyi cuccot fogadott be…), a hokis táskám úgy befér széltében, hogy még egy bevásárlókosárnyi cuccnak is marad hely. Ha pedig síkban lehajtjuk a hátsó üléseket, az 1700 literes puttony simán benyel egy biciklit úgy, hogy nem kell origamizni az első kerékkel, a kormánnyal vagy az üléssel. Egyszerűen benyeli.

10

Bent fejedelmi a kényelem, a steppelt első bőrfotelek masszíroznak, melegítenek és hűtenek, a sötétben sejtelmesen világító Bower&Wilkins hifi parádés, mondjuk az ára is bajnoki (1,2 millió forint). A kék szemöldökkel jelzett lézeres, a kocsi előtt 650 métert bevilágító LED-es fénysugár előtt nem marad rejtve se ember, se állat, se kátyú, a kilátni, illetve kilátszani elv tökéletesen érvényesül, a kocsi nappali fényt gyújt az éjszakában.

3

Az, hogy elöl kényelmes az ötös kombi nem lehet téma, de vajon, hogyan utaztak hátul az 1,8 méternél magasabbra nőtt rokonaim? Kiválóan. A hangjuk is elakadt, csak figyelték ahogy suhan a táj, ahogy selymesen morognak a rejtett kipufogók és ahogy szótlanul, megtorpanás nélkül emelkedik a tempó. Akár 250 kilométer/óra sebességig. A hátsó ülések is fűthetők, USB-C csatlakozóról tölthetők a mobil eszközök, a Spotify-on pedig kedvenc dalaink szólnak.

A műszerfal és a középkonzol rendezett, az átadott információk hasznosak, a gesztusvezérlés zsákutca, de az iDrive és az érintőképernyő jól kezelhető. Hidegben elinduláskor ülés- és kormányfűtéssel kedveskedik az autó, az illatfelhő variálható, az ülésmasszázs pihentet és élénkít egyszerre.

4

Hogy megy?

286 lóerős sorhatos turbós (kettős megfúvás Garrett feltöltővel, TwinPower Turbo technológia, motorkód B57D30) dízelmotorja minden helyzetben készséges (még takarékos eco pro módban is), torpanásmentesen tol és még a hangja sem rossz. Nyomatéka bődületes, 650 newtonméter a maximuma. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 5,6 másodperc alatt katapultál, a végsebességét elektronika korlátozza le 250-nél. Ésszel hajtva takarékos, a közel hatszáz kilométeres teszt során 6,6 literes átlagfogyasztást mértem 100 kilométerenként, a takarékoskodásban szerep hárul a 48 voltos enyhe hibridrendszerre is. 11 lóerős (8 kW) önindító generátor támogatja a sorhatost (ezt a funkciót vitorlázásban érhetjük tetten). A fékezéskor felszabaduló energiát egy második, 0,528 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, amellyel nem csupán a fedélzeti elektromos rendszert látja el, de gyorsuláskor csökkenti a belsőégésű erőforrás terhelését és növeli a maximális teljesítményt is. A kék féknyergek elöl négy-, hátul egydugattyúsak. Váltója nyolcfokozatú ZF automata.

15

Milyen vezetni?

Egyedül a kormány méretével nem voltam elégedett, nekem túl nagynak bizonyult, a vezetési élményt valamennyire visszafogta. Bár alapesetben hátul hajt, a gyorsan reagáló összkerék-meghajtás sem kedvez a ficánkolni vágyóknak, az üresen 20 mázsás kocsi olyan stabil, mint a satu, nem lehet táncba vinni, legalábbis nekem nem sikerült, pedig rángattam rendesen. Valószínűleg ebben az aktív hátsókormányzás is ludas, amellyel amúgy parádésan jól fordul a kocsi és a parkolás sem olyan nehézkes. Ha gyorsan megyünk, a két tengelyen a kerekek azonos irányba fordulnak el, ha lassan a két tengelyen lévők ellentétesen, hogy kisebb legyen a fordulókör. Ennek ellenére nem könnyű manőverezni a méretes kombival. Stabilnak már csak azért is stabil, mert erősen harap az útba az xDrive összkerék-meghajtás, amely hagyományos, elektronikusan vezérelt megoldás, nem pedig az M5 lekapcsolható fronthajtású spéci változata.

5

A sportos használat országúton és autópályán indolkolt lehet, de városban a tepsi méretei miatt sem érdemes száguldozni, éppen, hogy elférünk a Nagykörút szűkített sávjaiban. Nagy tömege és mérete miatt a kormányzás kissé indirekt, befordul ahogy kell és ahol kell, de van egy kis lógás a rendszerben.

A hazai bemutatón vezettem az autót peres 20 hüvelykes gumikon, azokhoz képest a 19 hüvelykes téli kerekeken egész elfogadható a menetkényelem rosszabb minőségű útburkolaton is. A kátyúkat persze bőszen kerülgettem, mert a kisebb kerékkel is égbeszökő a defektkár. Futóműve elöl kettős keresztlengőkaros, hátul ötlengőkaros és légrugó csillapít, ez a kombi esetében alapfelszereltség.

6

Az utazási komfortot az ionizátorral és kellemes illatosítóval kiegészített négyzónás légkondicionáló, valamint az ülések érintés-érzékeny állítógombjaival testre szabott kényelem emeli magas szintre. Az utastérbe beszűrődő rezgéseket és zajokat a hangszigetelő réteggel ellátott szélvédő, a vastagabb tetőkárpit és a motorban alkalmazott innovatív technológia hivatott még tovább csökkenteni.

Az aktív sáv- és távolságtartó három sávot is figyel, felismeri a teherautókat is, az autó körül haladó forgalmat a középső kijelzőn is közvetíti, így látjuk, ha gyorsabb autó/teherautó közelít balról, vagy jobbról mögöttünk. A kiszállásjelző villog, ha a holttérben érkezik valaki, így megóv a rányitástól.

Mennyibe kerül?

A prémium drága, de azért már lehet ötös kombink 16,893 millióért is (ennyibe kerül a 184 lóerős 520i Touring), a 286 lóerős, 3 literes turbódízelmotorral szerelt változatért 20,533 milliót kell kifizetnünk, a képeken szereplő jól felszerelt, M Sportcsomagos BMW 530d xDrive Touring ára mintegy 33 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

14 12 11 8 7 2