Suzuki Vitara teszt: hibridként is jó

magyar
Hibrid motorral, összkerék-meghajtással és csúcsfelszereltséggel próbáltuk ki az esztergomi Suzuki büszkeségét, a Vitarát. Ereje elég, fogyasztása nem túlzó, praktikuma a mindennapok hősévé teszi.

Az Év Magyar Autója 2021 díjra jelölt Suzuki Vitara itthon kizárólag 48 voltos hibrid hajtáslánccal kapható, a korábbinál gazdagabb felszereltséggel, csakis LED-es fényszórókkal és gazdag vezetéstámogató arzenállal.

Vitara

Hogy néz ki?

A hibrid Vitara első lámpáiban egy kék színű osztásról ismerszik fel, hátul a hybrid felirat árulkodik. A Vitara színes központi kijelzője beszédesebb, ott egyértelműbb grafika mutatja, hogy éppen milyen mértékben használja a villamos erőforrást az autó. Egyhangú műanyag utasterét kör alakú műszerórák, szellőzők dobják fel. A korábbi frissítés során a műszerfal felső része is kapott puha burkolatot, de a vékony ajtók jelzik, hogy az ár-érték arány fontosabb volt a jó hangszigetelésnél.

vitara9

Hossza 4175 milliméter, szélessége 1775 milliméter, magassága 1610 milliméter, tengelytávja pontosan 2,5 méter. A térkínálat bőséges, magas felnőttek hátul sem panaszkodhatnak a fejtérre, első ülések kényelmesek, a hátsók rövid ülőlapot adnak, de széltében elfér három kisebb ember is. Csomagtere átlagos, alapból 375, ledöntött ülésekkel csak 1120 literes (az ülések ledöntésével majdnem sík), de elég széles ahhoz, hogy nagy méretű hokis táskám jól beférjen. A meredeken döntött szélvédőn erősen tükröződik a műszerfal. A négy mezőre osztott információs rendszer jól áttekinthető, magyarul is kommunikál. Az Apple Car Play azonban csak mutatóban fut rajta, egyszer-egyszer elindul, de perceken belül megszakad a kapcsolat a telefonnal, sőt jellemzően az USB-csatlakozóból áramot sem ad. Maradt a rádió, ami hosszú távon azonban nem túl szórakoztató a mai műsorok, műsorvezetők és politikai árnyaltságok tekintetében. A Bluetooth-kapcsolat szerencsére működött, így kihangosítva lehetett telefonálni.

3

Hogy megy?

Az 1,4 literes (1373 köbcentis) Boosterjet motor (gyári kódja K14D) érdekes módon gyengébb lett a villamosítással, de a 127 lóerős teljesítménye így is elegendő a mindennapos biztonságos autózáshoz. Az intercoolerrel ellátott turbófeltöltő túlnyomásos levegőt juttat a hengerekbe és ezzel lehetővé teszi, hogy a motor már alacsony fordulatszámon, akár kétezres fordulaton elérje a legnagyobb nyomatékot (235 Nm). Sűrítési aránya 10,9:1. Váltója hatfokozatú kézi, automatát egyelőre nem kínál a Suzuki egyik esztergomi modelljéhez sem. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,5 másodperc alatt jut el, végsebessége 190 kilométer/óra.

vitara6

A teszt első felében főleg elővárosban használva hat liter alatt maradt az átlagfogyasztás, de aztán egy közös zsűri teszt és egy győri kirándulás 6,2 literre korbácsolta fel az étvágyát. Ez az állandó fűtéssel, ülésfűtéssel, téli gumival nem sok egy összkerekes kompakt szabadidő-autó esetében.

Mitől hibrid?

A Suzuki könnyű és kompakt új hibrid rendszere egy meghajtó funkcióval is ellátott a motorhoz szíjjal csatlakozó indítógenerátorból (feladata a nyomatéknövelés és -kiegyenlítés) és egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból, valamint egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. A teljes rendszert a Bosch szállítja. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban (van 12 voltos is) tárolódik. A hatékony töltési fokozat gyakori motorrásegítést tesz lehetővé. A stop-start rendszer automatikus, sima és egyenletes újraindítást tesz lehetővé. A rásegítő villanymotor teljesítménye 13,6 lóerő, legnagyobb nyomatéka 53 Nm. Az akku és az átalakító elfér az első két ülés alatt, a teljes hibrid csomag 30 kiló plusz tömeget jelent. A rendszer csak lágy hibrid, a villanymotor nem képes önállóan mozgatni az autót. A feladata, hogy tehermentesítse gyorsításkor a benzinmotort, áthidalja a turbó felpörgéséig tartó nyomatékszegény működési tartományt és meghosszabbítsa a motorleállás fázisait. Megálláskor, fékezéskor, guruláskor leáll a belső égésű motor, de ha kell, gyorsan újraindul. Az elektromos berendezések, mint például a klíma, akkor is működhetnek, ha a belső égésű erőforrás leállt. A villanymotor még az üzemanyag befecskendezése előtt felpörgeti a belső égésű motort az üzemi fordulatszámra. Hegymenetben, előzéskor és sport módban a villanymotor érezhetően besegít a benzinmotornak.

vitara1

Milyen vezetni?

A Vitara szabad hasmagassága 18,5 centiméter (függetlenül a 4×4-től), könnyű terepre bátran kimerészkedhetünk, a padkák sem jelentenek akadályt, de az 1220 kilogrammos kocsi alja védtelen, differenciálzár és felező nincs, szorult helyzetből a fix 50:50 arányba zárt erőelosztással szabadulhat ki. AllGrip összkerék-meghajtási rendszere elektronikusan vezérelt, többlemezes tengelykapcsolón keresztül ad nyomatékot a hátsó kerekeknek, akkor ha csúszásveszély áll fenn. Sport üzemmódban élénkebb a gázreakció és a lamellás kuplung több nyomatékot küld hátra.

4

Futóműve meglepően jó, nem túl kemény, kanyarokban feszes és biztosan harapja az utat. Kormányzása steril, érzéketlen, alig ad visszajelzést az útról. Hatsebességes váltója nem pontos, bizonytalan úton jár, hangosan kapcsol. Sportos viselkedésre ne számítsunk, a Vitara egyáltalán nem száguldozásra termett.

Mennyiben kerül?

A hibridség felára nem súlyos, mintegy 500 ezer forintot kell a hasonló motorizáltságú és felszereltségű korábbi modellekre ráfizetni úgy, hogy az alap- és választható felszereltség jócskán gyarapodott. Nagyon sok olyan vezetéstámogató extra található a Suzuki Vitarában, ami a versenytársaknál ilyen áron alapból nincs, csak súlyos forintokért érhetők el. A Vitara fejlett megelőző biztonsági technológiája számos helyzetben segíti a járművezetőt a balesetek elkerülésében. A kétérzékelős fékasszisztens (DSBS) egylencsés kamerát és lézersugaras radart (MFL) alkalmaz annak érdekében, hogy időben észlelje a gyalogosokat, és fékezéssel csökkentse az ütközések erejét. Mindemellett a sávelhagyásra figyelmeztető, a sávelhagyás-megelőző és a jelzőtábla-felismerő (TSR) funkciók is elérhetők. Az adaptív tempomattal (ACC) egy milliméteres hullámhosszúságú radar segítségével tartja a távolságot az elöl haladó járműtől 40 kilométer/óra sebesség fölött. Csak beállítjuk az adaptív rendszert és az autópálya forgalmának hullámzásával sem kell foglalkozni, az autó szépen gyorsít és lassít helyettünk az előttünk haladók sebességét követve. A járművezető által beállított sebesség felső sebességkorlátként működik. A Vitara biztonságát holttérfigyelő (BSM) és hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető (RCTA) funkció is fokozza. Ha egy jármű észlelhető a hátsó holttérben, vagy afelé közelít, egy figyelmeztető LED-ikon kezd el világítani a megfelelő külső visszapillantó tükörben. Amennyiben a vezető azt jelzi, hogy sávváltásra készül, a villogó LED-ikont figyelmeztető hangjelzés kíséri. Legfeljebb 8 kilométer/óra hátrameneti sebességnél a parkolóhelyről való kitolatás során a jármű hátán kétoldalt található radarérzékelők figyelmeztetik a vezetőt az autó oldalai felől közelítő járművekre. Ha a rendszer jármű jelenlétét észleli, a sofőrt a kombinált kijelzőn megjelenő vizuális riasztással, valamint hangjelzéssel figyelmezteti.

5

Szintén igen hasznos, hogy az autónk érzékelői felismerik az út szélén sorakozó közlekedési táblákat, így mindig tisztában lehetünk a tiltásokkal, korlátozásokkal és sebességhatárokkal. Az úgynevezett TSR rendszer az egylencsés kamerával figyeli a közlekedési táblákat. Ha valamilyen közúti jelzést, például sebességkorlátozást vagy behajtási tilalmat észlel, megjeleníti azt a műszerfali kijelzőn, nehogy a járművezető figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, amelyek mellett elhalad. Ha több jelzés is vonatkozik egy adott útszakaszra, a rendszer egyszerre akár hármat is képes megjeleníteni.

A 3+7 év Hybrid Pro garancia a Vitara minden, gyárilag beépített mechanikus és elektronikus szerkezeti elemére vonatkozik, úgy, mint a motorra, a turbófeltöltőre, a váltóra, valamint a hibrid rendszert illetően. Az általános garancia 3 évig (vagy 100 ezer kilométerig) érvényes, a kiegészítő Hybrid Pro (motor, turbófeltöltő, váltószerkezet, hibrid rendszer) garanciaajánlat további 7 évig (vagy 200 ezer kilométerig) érvényes.

Vitaránk legolcsóbban 5,29 millió forintért lehet, a tesztelt csúcsmodellért (GLX Panorama) ennél jóval többet, akciós áron is 7,11 millió forintot kell fizetni, az összkerék-meghajtás felára évek óta változatlanul 600 ezer forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor