Írországnak nem szóltak, hogy járvány van?

Márciusban a valaha regisztrált legnagyobb havi mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése – közölte az Európai Unió statisztikai hivatal, az Eurostat.

A koronavírus-járvány következtében márciusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 11,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában a februári 0,1 százalékos havi csökkenés után.
A piac kissé nagyobb, 12,1 százalékos csökkenést várt.        Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 12,9 százalékkal csökkent az ipari termelés, kissé nagyobb mértékben a várt 12,4 százaléknál, februárban 2,2 százalékos csökkenést mértek az euróövezet ipari termelésében az egy évvel korábbihoz képest.     Az euróövezet ipari termelésének éves csökkenése az idén márciusban 2009 augusztusa óta a legnagyobb volt.

Az Európai Unió 27 tagállamában 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban a februárihoz képest, amikor nem változott a januárihoz viszonyítva. Éves összevetésben márciusban 11,8 százalékkal, februárban 1,6 százalékkal csökkent az EU ipari termelése.

Az ipari termelés legnagyobb mértékű havi csökkenését Olaszországban regisztrálták márciusban, 28,4 százalékkal. Szlovákiában 20,3 százalékkal, Franciaországban 16,4 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban a februárihoz képest.         Havi növekedést regisztráltak az ipari termelésben márciusban Írországban, 15,5 százalékosat, Görögországban és Finnországban 1,9 százalékosat, valamint Litvániában 0,7 százalékosat.

Éves viszonylatban Luxembourgban esett a legnagyobb mértékben, 32,7 százalékkal az ipari termelés az idén márciusban. Olaszországban 29,3 százalékos, Szlovákiában 19,6 százalékos volt az éves csökkenés.    Növekedett márciusban az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés Írországban, 25,3 százalékkal, Máltán 5,7 százalékkal és Finnországban 2,8 százalékkal.