Sosem termelt még ennyi pénzt a Bosch

A Bosch csoport folytatja sikersorozatát: a kihívásokkal teli gazdasági körülmények és a gyengélkedő piacok ellenére 2018-as árbevétele és eredménye elérte a minden idők legjobbjának számító szintet. Az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások szállítója tavaly 77,9 milliárd eurós árbevételt ért el.

Az árbevételt 2,1 milliárd eurós nagyságrendben terhelték az árfolyamhatások. Árfolyamhatások nélkül így 4,3 százalék volt a növekedés. 2018-ban a Bosch 52 millió internetes eléréssel rendelkező terméket értékesített, 37 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. 2018-ban a kamatfizetés és adózás előtti eredmény (ebit) 5,3 milliárd euró volt, mely 6,9 százalékos üzemi eredménynek felel meg.

Automatizálás I: 4 milliárd eurós előzetes beruházás
A vállalat k+f tevékenységének egyik fókuszpontjában az automatizált vezetés áll. A balesetmentes mobilitás felé vezető úton a Bosch két fejlesztési irányt követ. Az egyik a vezetéstámogató rendszerek, amelyek részlegesen automatizált vezetést tesznek majd lehetővé a magánautókban (2. és 3. automatizálási szint). A Bosch piac- és technológiai vezető ezen a téren. A vezetéstámogató rendszerek várhatóan 2 milliárd eurós árbevételt generálnak idén. A másik fejlesztési irány eredménye a sofőrmentes vezetés lesz, amely a következő évtized elején kezdődik (4. és 5. automatizálási szint). A Boschnál mintegy 4 000 mérnök foglalkozik az automatizált vezetéssel.

Automatizálás II: a mobilitási szolgáltatások átfogó ökoszisztémája
Az automatizált vezetés óriási piaci lehetőséget rejt: 2015 és 2030 között az egyéni mobilitás 50 százalékkal nő. Elemzői várakozások szerint ezért az automatizált vezetési hardverek és szoftverek piacának értéke az elkövetkező tíz évben mintegy 60 milliárd amerikai dollár lesz. 2025-re a világon közlekedő 2,5 millió igény szerint ingázó kisbusz többsége sofőrmentes lesz. Szakértői előrejelzések szerint 2035-re közel 160 milliárd dollár lesz a megosztott mobilitáshoz kapcsolódó árbevétel. A Bosch technológiát és szolgáltatásokat egyaránt kínál a mobilitás ezen formájához. A mobilitási szolgáltatások Bosch ökoszisztémája máris egyesíti a foglalási, fizetési, parkolási, töltési, adminisztrációs, karbantartási és infotainment megoldásokat és szolgáltatásokat. Az egyik ilyen szolgáltatás a Convenience Charging, vagyis az elektromos autók hálózatba kapcsolt navigációs és töltési megoldása. A Bosch első állandó ügyfele az elektromos autókat gyártó német Sono Motors cég.

Villamosítás I: tömegpiaci vezető szerep
2018-ban a Bosch 30 elektromobilitási projektet végzett több milliárd euró összértékben. A tervek szerint 2025-re a vállalat tízszeresére, összesen 5 milliárd euróra növeli árbevételét ezen a téren. Az automatizált és elektromos hajtás terén a vállalat nemrégiben kötött partnerségi megállapodást az elektromos autókat gyártó kínai Nio céggel. Emellett 2019-ben a Bosch elindítja Kínában az e-tengely, vagyis az elektromos autókhoz kidolgozott kompakt erőátviteli rendszer gyártását. Néhány hete kezdődött – szintén Kínában – egy újonnan kifejlesztett 48 voltos akkumulátor sorozatgyártása is. 2030-ban a világ új autóinak 20 százaléka már részben 48 voltos rendszerekkel lesz villamosítva. Ezenfelül az EM-motive GmbH teljes átvételével a Bosch tovább erősítette pozícióját az elektromobilitás világszerte egyre növekvő piacán.

Villamosítás II: az áruszállítás elektromosítása
2030-ra csaknem megduplázódik a nemzetközi áruforgalom. 2030-ig a világon minden negyedik – Kínában csaknem minden harmadik – új haszongépjármű már részben elektromos hajtású lesz. Ez kedvező a Boschnak: a vállalat kibocsátásmentes áruszállítási portfóliójában megtalálhatók a 36 voltos áramforrások teherszállító e-kerékpárokhoz, az elektromos motorok könnyű haszongépjárművekhez (például a német postánál használt StreetScooter), az e-tengelyek könnyű és nehéz teherautókhoz, a villamosított tengelyek félpótkocsikhoz, valamint – a jövőben – az üzemanyagcellás erőátviteli rendszerek 40 tonnás kamionokhoz.

A 2018-as üzleti teljesítmény üzletágak szerint

2018 tekintetében a Bosch operatív egységek jó teljesítményről számolhatnak be. A mobilitási megoldások üzleti szektor árbevétele ismét lekörözte a globális autógyártást. Az előzetes adatok alapján az árbevétel 2,3 százalékkal 47 milliárd euróra nőtt. Árfolyamhatások nélkül ez 4,7 százalékos növekedést jelent. A fogyasztási cikkek üzleti szektor 17,8 milliárd eurós árbevétele 3,2 százalékos csökkenésnek felel meg. A rendkívül kedvezőtlen árfolyamhatások és a kulcspiacokat jellemző árnyomás negatívan befolyásolták a BSH Hausgeräte GmbH és a Bosch elektromos kéziszerszám üzletág üzleti tevékenységét. Árfolyamhatások nélkül az árbevétel 0,9 százalékos növekedést mutat. Az ipari technika üzleti szektor árbevétele 7,4 milliárd euróra nőtt. 8,9 százalékkal ez a szektor mutatta a legerősebb növekedést. Árfolyamhatások nélkül a növekedés 11 százalékos volt. Különösen a szektor hajtás- és vezérléstechnika divíziójánál folytatódtak a kedvező fejlemények. A tervek szerint a Bosch értékesíteni kívánja az ipari technika üzleti szektor csomagolástechnika tevékenységét. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor 5,5 milliárd eurós árbevételt ért el. Ez 2,3 százalékos – árfolyamhatások nélkül 4,7 százalékos – növekedést jelent.

A 2018-as üzleti teljesítmény régiók szerint
Az Európában 41 milliárd eurót elérő árbevétel 2,1 százalékos – árfolyamhatások nélkül 3,7 százalékos – növekedésnek felel meg, mely főleg Németországban és Ausztriában realizálódott. Észak-Amerikában 12,3 milliárd euróra nőtt az árbevétel. Árfolyamhatások nélkül ez 7,9 százalékos javulást jelent, nominálisan pedig 2,8 százalékos növekedést. Az árbevétel növekedése leginkább a gépjárműipari tevékenységnek köszönhető. Dél-Amerikában az árbevétel az előző évi szint alatt maradt. A legfőbb tényezőt a rendkívül kedvezőtlen árfolyamhatások jelentették a brazil és argentin kulcspiacokon. Az árbevétel 7,8 százalékkal csökkent 1,4 milliárd euróra. Árfolyamhatások nélkül az árbevétel 8,9 százalékkal nőtt. Az Ázsia-csendes-óceáni térségben és Afrikában az árbevétel 0,4 százalékkal 23,2 milliárd euróra nőtt. Árfolyamhatások nélkül ez 3,1 százalékos növekedést jelent. Ezáltal a térség csaknem 30 százalékkal részesedik a teljes árbevételből.

Munkavállalók: 7800 fővel nőtt a létszám
2018. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 410 000 főt foglalkoztatott. Ez 7800 fővel haladja meg az előző évi létszámot. A legnagyobb létszámnövekedés Európában és az Ázsia-csendes-óceáni térségben volt. Németországban 1700 fővel nőtt a létszám. A vállalatnál továbbra is nagy a kereslet az IT és szoftveres szakemberek iránt.

Előrejelzés 2019-re: biztosított a magas szintű nyereség
2019-ben a Bosch a világgazdaság 2,3 százalékos növekedésére számít.