Saját vadászgépet gyárt Irán

Irán
Az iráni hadsereg bemutatott egy teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgépet, amelynek a Kowsar nevet adta – közölte az állami média.

A vadászgép teheráni bemutatóján Haszan Róháni iráni elnök is jelen volt.    A Kowsart rövid távú küldetéseken vetik majd be – tette hozzá a Tasnim iráni hírügynökség.    Irán jelenleg is aktív szereplője közel-keleti fegyveres konfliktusoknak, például a szíriai polgárháborúnak. Az iszlám köztársaság fegyverekkel és katonák ezreivel támogatja Bassár el-Aszad damaszkuszi elnököt. Azonban az iráni légierő hiányosságai miatt Oroszország nyújt légi támogatást a szíriai kormányerők hadműveleteihez.

Az iszlám köztársaság légierejének támadó kapacitása kimerül néhány tucat harci repülőgépben, amelyek orosz vagy még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett, mára elavult amerikai típusok.    Irán 2013-ban is bemutatott egy új, hazai gyártású vadászrepülőgépet, amely a Kaher 313 nevet viselte, de szakértők kételkedtek ennek bevethetőségében.    Az iszlám köztársaság, a fegyverimportot korlátozó nemzetközi szankciókat megkerülve, jelentős hazai fegyveripart épített ki.