Jól megy a Siemensnek, mégis leépít

Növelte forgalmát és nyereségét a negyedik negyedévben és a teljes pénzügyi évben is a Siemens AG gépipari konszern, erőművi gázturbina üzletágában azonban a világpiac átalakulása miatt a gyártókapacitás és a létszám csökkentésére készül.

A szeptemberrel zárt pénzügyi évben 83,0 milliárd euró forgalmat bonyolított le a Siemens, magasabbat az előző évi 79,6 milliárd eurónál, nyeresége pedig 6,1 milliárd euróra nőtt 5,5 milliárd euróról. A Siemens pénzügyi éve július-szeptemberi negyedik negyedévében 22,3 milliárd euró, az egy évvel korábbinál 2 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 1,29 milliárd euró nyereséget ért el, tíz százalékkal magasabbat az előző évi 1,17 milliárd eurónál. A Siemens erőművi gázturbina üzletágában a negyedik negyedévben, a forgalom 20 százalékos csökkenése mellett, 40 százalékkal, 303 millió euróra csökkent a nyereség, amit egyéb ipari üzletágainak magasabb nyeresége ellensúlyozott.A konszern megrendelései 16 százalékkal, 23,66 milliárd euróra emelkedtek a negyedik negyedévben.

“Erőművi gázturbina üzletágunknak nehéz piaci környezetben kell strukturális kihívásokkal szembesülnie” – mondta Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója a negyedéves eredmény bemutatásakor. “Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az üzletág jövőjét, reagálnunk kell ezekre a kihívásokra. Mégpedig kapacitás-kiigazítással még akkor is, ha ez fájdalmas intézkedésekkel jár” – mondta.

A Siemens bennfentes értesülések szerint négyezer alkalmazottjától kíván megválni erőművi és ipari automatizálási, valamint hajtómű üzletágaiban. A Siemens Gamesa szélturbina gyártó vállalat ezen felül hatezres létszámleépítésre készül.

“Az erőművi gázturbinák világpiaca véleményünk szerint valamelyest csökkeni fog és a súlypontja is inkább Ázsia, Latin-Amerika és Afrika felé tolódik el” – mondta a vezérigazgató. “Lépéskényszerbe kerültünk emiatt, csökkenteni kell a kapacitásunkat és növelnünk kell beruházásainkat innovatív új technológiák fejlesztésébe” – közölte. A jövő szeptemberrel záró 2017/18-as pénzügyi évben a Siemens, bevétele kismértékű növekedése mellett, 6,55 milliárd euró nyereséget tervez elérni. A terv nem tartalmazza a tervezett létszámleépítéssel járó költségeket.