Figyelmeztetett a Continental

A nyersanyagárak emelkedése ellenére jelentősen emelkedett a Continental árbevétele és nyeresége az első háromnegyed évben.

A németországi központú autóipari beszállító és abroncsgyártó közölte, hogy árbevétele az év első kilenc hónapjában 9 százalékkal, 32,7 milliárd euróra nőtt. A nettó nyereség 10,3 százalékkal 2,2 milliárd euróra emelkedett.    A jó számok főleg az autóipari elektronikai üzletágnak köszönhetők, miközben a konszern továbbra is úgy becsüli, hogy a nyersanyagok drágulása az idén 450 millió euróval terheli meg az abroncsgyártás eredményét. A vállalat megerősítette korábbi prognózisát, miszerint az árbevétel 2017-ben eléri a 44 milliárd eurót.

Az Európai Unió tervei szerint 2022 és 2030 között a gyáraknak 30 százalékkal kell csökkenteniük a gépkocsik széndioxid kibocsátását.    Elmar Degenhart, a Continental vezérigazgatója óvott attól, hogy a gépkocsiipar kizárólag az elektromos autóra tegyen.    Közölte: “Az elektromobilitás csak része a megoldásnak, a hatékony klímavédelemhez az elektromos autó, a tisztább benzin- és dízelmotor, a szintetikus üzemanyagok és az üzemanyagcellák mixére van szükség”. A belső égésű motorokkal való szakítás politikai elrendelése nem a helyes út – tette hozzá.    Degenhart hangsúlyozta: ahhoz, hogy az elektromos autók és könnyű haszonjárművek részaránya a termelésben 2050-ig elérje a 70 százalékot, a számítások szerint mintegy 165, egyenként évi 40 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyárat kellene építeni, hozzávetőleg 500 milliárd euró költséggel.

A Continental csoport a világ második legnagyobb autóipari beszállítója, a cégcsoport 55 országban több mint 220 ezer alkalmazottat foglalkoztat.    A Continental Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen, a bérelt munkaerővel együtt mintegy nyolcezer embernek ad munkát. Gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet végez Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön. A Continental 2013 áprilisában stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal.