Rekordot ért el a lízingpiac

Az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el a lízingpiac: az idei első félévben 279,4 milliárd forintra, 19 százalékkal nőtt az új finanszírozott összeg az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Magyar Lízingszövetség (ML).

A járműfinanszírozásban a személyautókra és kisteherautókra megfinanszírozott összeg 20 százalékkal 85 milliárd forintra nőtt, a magánszemélyek autóvásárlásainál a finanszírozott összeg 72 százalékkal 7,7 milliárd forinttal emelkedett – hangsúlyozta Tóth Zoltán, az ML főtitkára.

Hozzátette: a nehézgépjárműveknél 80,8 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, 18 százalékkal – 12,5 milliárd forinttal – többet a 2016 első félévinél, amiből 10,5 milliárd forint még a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjához volt köthető.

Az eszközfinanszírozásban – jellemzően a különböző gépekre nyújtott finanszírozás összege 22 százalékkal, 77 milliárd forintra nőtt az idei első félévben. Szintén  kétszámjegyű, 16 százalékos volt a mezőgazdasági gépek finanszírozására szolgáló  összeg emelkedése, amely ezzel 35,2 milliárd forintra nőtt – mondta Nyikos Katalin, az ML elnöke.    Az első féléves adatok alapján valószínűleg az év elején előrejelzett 5 százaléknál jóval nagyobb mértékben növekedhet idén a finanszírozott összeg – tette hozzá a szervezet elnöke.