Kínában bízik a Deutz

A koronavírus-járvány közepette visszaeső kereslet és ezzel együtt a harmadával alacsonyabb bevétel vesztesége húzta a német Deutz haszongépjármű-motorgyártó vállalat eredményét az év első felében.

A Deutz értékesítési árbevétele az év első felében 33,3 százalékkal 620 millió euróra csökkent, adó előtti eredménye 49,9 millió euró hiány lett, nettó eredménye pedig 52,3 millió euró veszteség.     A második negyedévben 280,2 millió euró, az egy évvel korábbinál 41,3 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett a Deutz 38,1 millió euró hiányt könyvelt el adó előtti eredmény szinten, nettó eredménye pedig 42,3 millió euró veszteség lett.    A második negyedévben a Deutz a járványvédelmi korlátozások miatt üzemleállásra kényszerült, az alacsony kereslet miatt pedig részmunkaidős foglalkoztatást vezetett be.

A második negyedévben 33,8 ezer motort szállított le megrendelőinek a Deutz, 37,3 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, az év első felében pedig 73,9 ezret, 27,3 százalékkal kevesebbet. A beérkezett megrendelési érték a második negyedévben 39,2 százalékkal 266,9 millió euróra, az év első felében 34,6 százalékkal 623,6 millió euróra csökkent.

A Deutz a koronavírus-járvány egyelőre nehezen felmérhető következményei miatt visszavonta éves eredmény előrejelzését és nem adott ki helyette újat. A cég várakozásai szerint a harmadik negyedévben még érezhetőek lesznek a járvány ipari termelésre gyakorolt negatív következményei, bár a második negyedévinél enyhébb mértékben.

Megerősítette viszont 2022-re felállított eredménytervét, amelyben 2 milliárd eurót meghaladó értékesítési árbevételt és 7-8 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget jelzett előre. Ezen belül a kínai üzletág bevételi előirányzatát 500 millió euróról 800 millió euróra emelte meg. Az év elején életbe léptetett “Transform for Growth” hatékonyságnövelő programjától évi 100 millió eurós költségmegtakarítást remél elérni a Deutz 2022-től.