Bankkölcsönt kap a Schaeffler

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatja a stratégiai jelentőségű kelet-közép-európai autóipart: a bank kölcsönt nyújt az öt NBB-tagállamban, köztük Magyarországon is termelő autóipari és ipari beszállító vállalatnak, a Schaeffler AG-nek – közölte az NBB.

A beruházási bank a cég adósságlevél (Schuldscheindarlehen, SSD) kibocsátásának tízéves részletfinanszírozásban vesz részt, 50 millió euróval.     A tájékoztatás szerint a művelet közvetlenül hozzájárul az autóipar fenntartható fejlődéséhez, amely az NBB számos európai részvényese számára stratégiai jelentőségű, a foglalkoztatás, a GDP és az export jelentős része az autóiparnak köszönhető. A részletfinanszírozásból származó bevételeket befektetések, kutatások és fejlesztések, illetve zöld projektek támogatására fordítják majd az NBB kiválasztott európai tagállamaiban – írták.

Az 1946-ban alapított Schaeffler AG az egyik legnagyobb globális autóipari alkatrész- és berendezés-beszállító vállalat, amely a precíziós motoralkatrészek és rendszerek, sebességváltók és alváz alkalmazások, valamint gördülő- és siklócsapágy megoldások gyártására specializálódott többféle ipari felhasználásra a gépgyártás, autóipar, valamint repülés- és űrtechnikai ágazatok területén. Több mint 50 országban közel 170 gyára és mintegy 84 ezer alkalmazottja van. Világméretű hálózata termelő üzemeket, kutatási és fejlesztési részleget és forgalmazó cégeket foglal magába.    A vállalat jelenleg 5 NBB-tagállam: Magyarország, Szlovákia, Románia, Oroszország és Csehország területén van jelen, 13 telephelyen. Magyarországon a főváros mellett Debrecenben és Szombathelyen rendelkezik telephellyel.

Az idén az első hat hónapban a Schaeffler-csoport árbevétele 5,574 milliárd euró volt, az előző évi 7,226 milliárd euró után. Árfolyamhatásoktól megtisztítva az árbevétel ebben az időszakban elsősorban a koronavírus-járvánnyal összefüggő keresletcsökkenés miatt jelentősen, 21,8 százalékkal esett vissza – olvasható a cég honlapján közzétett jelentésben. Tavaly a  globális technológiai vállalat mintegy 14,4 milliárd eurós árbevételt ért el.

Az 1970-ben alapított, a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító Nemzetközi Beruházási Banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa. Az NBB 2019-ben költözött Budapestre. Tavaly év végén az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről. Az NBB befizetett tőkéje elérte a 375,8 millió eurót idén az első fél évben.     A bank hosszú távú finanszírozásának volumene 2020. június 30-án 970,9 millió euró volt, amiből 889,7 millió eurót kötvények, 81,2 millió eurót pedig egyéb források tettek ki.