Ilyen a világ egyik legbiztonságosabb kisautója

Magyar Év Autója jelölt

A Toyota célja a vadonatúj Yaris fejlesztésekor az volt, hogy a világ legbiztonságosabb kisautóját építse meg. A Magyar Év Autója 2021 díjra jelölt modell alapfelszereltségként kínálja a legújabb generációs vezetéstámogató technológiákat és aktív biztonsági rendszerek széles tárházát.

A Toyota Yaris mindig is kiemelkedően biztonságosnak számított: a második generációs modell a kategóriában elsőként ért el maximális ötcsillagos minősítést a mértékadó Euro NCAP biztonsági vizsgálaton. 2017-től szériában kapjaa legfejlettebb ütközés-elkerülő és vezető-támogató funkciókat.

vadonatuj_Toyota_Yaris_Premiere_Edition_2

Fokozott karosszéria-merevség

Az új Yaris alapjául szolgáló GA-B platform alkalmazásából adódóan mintegy 37 százalékkal nőtt a jármű torziós szilárdsága, amely így a legmagasabb érték a szegmensben. Ezt az eredendő merevséget extra hegesztési varratok és szerkezeti ragasztók alkalmazásával érték el; a kiegészítő merevítéseken kívül a karosszéria robusztus gyűrűs szerkezetei is hozzájárulnak a szerkezeti szilárdság növeléséhez. Ennek a fokozott szilárdságnak köszönhetően a karosszéria jobban ellenáll az ütközéskor fellépő erőhatásoknak, hatékonyabban képes megőrizni az utascella szerkezeti egységét, és megóvni az utasokat a sérülésektől.

Az első, középső légzsákkal szerelt Toyota

Az új Yaris az első olyan Toyota modell, amelyet középső légzsákokkal szerelnek fel. Az alapfelszerelés részét képező légzsákok oldalirányú ütközés esetén aktiválódnak, és megakadályozzák, hogy a vezető és az első utas egymásnak csapódjon.

Toyota Safety Sense

Noha az új Yaris kisautó, ez nem akadályozta meg a tervezőket abban, hogy a legújabb generációs fejlett vezetőtámogató rendszerekkel (ADAS) szereljék fel. A Yaris kategóriáján belül mindig is úttörőnek számított az aktív biztonsági rendszerek alkalmazása terén. Most pedig még nagyobb előnyre tesz szert: nem csupán a legújabb generációs funkciókat alkalmazza, de számos olyan szolgáltatást is kínál, amellyel korábban egyetlen más Toyota modellben sem találkozhattunk. Az új Yaris Toyota Safety Sense csomagja nemcsak minden más, jelenleg gyártott Toyota típusnál több szolgáltatást kínál, de a B-szegmens bármely más képviselőjét is felülmúlja. A csomag olyan funkciókat tartalmaz, mint:

  • az ütközést megelőző biztonsági rendszer: járműfelismeréssel, gyalogosfelismeréssel (éjjel/nappal), kerékpáros-felismeréssel (nappal), kereszteződés kanyarodási asszisztenssel (gyalogos- és járműfelismerés), vészhelyzeti kormányzási asszisztenssel.
  • intelligens adaptív sebességtartó automata (a Yaris Hybrid esetében a teljes sebességtartományban aktív)
  • jelzőtábla-felismerő rendszer
  • sávelhagyásra figyelmeztető rendszer kormányzás-vezérléssel és sávkövető asszisztenssel
  • automatikus távolsági világítás

Ütközéselkerülő támogatás

Az ütközéselkerülő támogatás mostantól kibővült funkcionalitást és tökéletesített működést kínál. Az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) járművek közötti sebességtartományát 180 km/órára tolták ki.  A PCS rendszer emellett mostantól éjjel és nappal egyaránt felismeri a gyalogosokat (akár 80 km/óra sebességnél), valamint nappal a kerékpárosokat.

Kereszteződés kanyarodási asszisztens

Az új Yaris az első olyan Toyota modell, amely megkapta a kereszteződés kanyarodási asszisztens funkciót. A rendszer segítségével elkerülhető az a gyakori baleset, amikor a kereszteződésben kanyarodó gépkocsi egy másik járművel vagy gyalogossal ütközik. Amennyiben a rendszer azt észleli, hogy egy gyalogos éppen azon az úttesten kel át, amelyre a Yaris készül rákanyarodni, vagy amennyiben a Yaris a szemből érkező forgalmat keresztezné a manőver során, hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. Ha a vezető nem reagál, a berendezés automatikusan vészfékezést hajt végre A funkció a 10-25 kilométer/óra sebességtartományban aktív.

Adaptív sebességtartó automata

A Toyota Safety Sense rendszereket érintő módosítások az adaptív sebességtartó automatát is érintették, amely a Yaris Hybrid esetében 0-180 kilométer/óra sebességtartományban üzemképes. A rendszer állóra fékezi a Yarist, amennyiben az előtte haladó gépkocsi megáll. Ha a Yaris kevesebb mint három másodpercen át vesztegel, ezt követően automatikusan ismét elindul. Ha tovább tart a várakozás, az autó a gázpedál finom érintésével, vagy az ACC gomb megnyomásával indítható el újra. A technológia nem csupán biztonságosabbá, de stresszmentesebbé is teszi a meg-megtorpanó forgalomban való közlekedést. Az ACC rendszer a gépkocsi jelzőtábla-felismerő rendszerével is képes együttműködni. Amennyiben az utóbbi az érvényes sebességkorlátozás változására utaló jelzést észlel, annak megfelelő sebességre tesz javaslatot. Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer kormányzás-vezérléssel és sávkövető asszisztenssel. Ugyancsak most először találkozhatunk a Yaris fedélzetén a sávkövető asszisztenssel, mégpedig a sávtartó asszisztenssel kombinált, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel egyetemben. Amennyiben a jármű akaratlanul kilép a forgalmi sávjából, a sáv határát jelző felfestésen áthaladva figyelmeztető hangjelzés szólal meg. A vezető mostantól ezen túlmenően aktiválhatja a kormányzás-vezérlés funkciót is, amely automatikusan a sáv középvonalában tartja a Yarist. A rendszer felismeri a szokásos fehér és sárga felfestéseket, valamint az útpálya szélét (útpadka, fű vagy föld), így a menetidő nagyobb százalékában biztosít kormányzási támogatást, egyenes szakaszon éppúgy, mint kanyarban. Amennyiben a felfestések nem egyértelműek vagy nem láthatók, a rendszer az előtte haladó gépkocsi nyomvonalát követi, ügyelve arra, hogy ne lépjen ki a sávból.

vadonatuj_Toyota_Yaris_Premiere_Edition_4

Vészhelyzeti kormányzási asszisztens

A vészhelyzeti kormányzási asszisztens szintén a Toyota biztonsági újdonsága. A rendszer olyankor segít a vezetőnek, amikor fennáll az ütközésveszély a gépkocsi sávjában tartózkodó gyalogossal vagy akadállyal, és a vezető elkormányzással igyekszik elkerülni az ütközést.  A rendszer a kormányzási nyomatékot módosítva segít fenntartani a gépkocsi stabilitását, egyben megakadályozni, hogy a jármű elhagyja a forgalmi sávot.

Hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet és holttérfigyelő rendszer

A kis sebességű manőverezés során gyakran előforduló, koccanásos balesetek elkerülésében nyújt segítséget az opcióként megrendelhető hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet. A technológia automata fékezés funkciója akkor lép működésbe, ha tolatáskor keresztirányú forgalmat, illetve parkoláskor álló akadályt észlel a rendszer. Az opciós funkciónak része a holttérfigyelő rendszer is, amely a gépkocsi két oldalán, a vezető számára nem látható pozícióban közlekedő járművekre hívja fel a figyelmet.

Intelligens akadályelkerülő radar automata fékezéssel

Az intelligens akadályelkerülő radar segítségével elkerülhetők a hagyományos parkolás során gyakran előforduló, költségesen javítható karcolások, koccanások. Amennyiben a jármű hátuljánál elhelyezett ultrahangos érzékelő akadályt észlel, automatikus fékezéssel előzi meg az ütközést.