A Mercedes-Benz megszakította kapcsolatát az orosz Kamazzal

Kamaz Daimler
A Mercedes-Benz Group eladta fennmaradó 15 százalékos részesedését az orosz Kamaz haszongépjármű-gyártó vállalatban. Az autógyártó szóvivője elmondta, hogy a szükséges hatósági engedélyeket megkapták, és a szerződéses megállapodásokat végrehajtották.

A megállapodásból való kilépéssel a Mercedes-Benz a legújabb nyugati autógyártó, amely megszakítja kapcsolatait Oroszországgal. A Daimler 2021 szeptemberében vette át a Kamaz 15 százalékos részesedését a Daimler Trucktól, nem sokkal azelőtt, hogy a vállalatot átnevezték Mercedes-Benz Groupra, és a Daimler Truck üzletágat az átszervezés részeként kiváltották.

A Daimler Kamaz Rus 2010-ben Naberezsnije Cselniben létesített egy üzemet, ahol a Mercedes-Benz Trucks németországi Wörthben található üzeméből konténerekben szállított (CKD) készletekből szerelték össze a teherautókat, bár később a teherautók fülkéjét helyben gyártották, miután 200 millió eurós beruházással új fülkeüzemet létesítettek, és több mint 150 alkatrészt honosítottak.

Kamaz

A Reuters szerint a Kamaz-részesedést végül a Mercedes-Benz és a Daimler Truck szétválasztása után osztották fel a Mercedes-Benz és a Daimler Truck között, mivel a Daimler Trucknak 200 millió eurónyi eszközt kellett leírnia a 2022. májusi bejelentésében.

A Mercedes-Benz nem árulta el, hogy ki vette meg a Kamaz-részesedését, és azt sem, hogy mennyiért adta el, csak annyit közölt, hogy egy strukturált értékesítési folyamat során döntött a vállalat mellett. A Rostec és az Avtoinvest a két másik nagy részvényes.

A Daimler Truck 2022 februárjában, Oroszország ukrajnai invázióját követően felfüggesztette a Kamazzal való együttműködést. A Mercedes-Benz 2022 végén jelentette be, hogy kivonul az orosz piacról. Ipari és pénzügyi szolgáltatási üzletágának részvényeit 2023 februárjában eladta a korábbi autókereskedő Avtodomnak.

Azóta a Kamaz, más orosz járműgyártókhoz hasonlóan, az alkatrészhiány ellenére is folytatta a működést. A teherautógyártó az EU és az USA szankcióival küzd.