Erdélyi cégben szerzett többségi tulajdont a Rheinmetall

Automecanica Rheinmetall
Többségi tulajdont szerzett a romániai Automecanica Mediasban a német Rheinmetall – írja az economedia.ro a cég tájékoztatása alapján.

A német fegyvergyártó 72,5 százalékos részesedést vásárolt a katonai járműveket és polgári tehergépjárműveket gyártó medgyesi székhelyű vállalatban. A tranzakciót jóvá kell hagyniuk az illetékes romániai hatóságoknak.  A cég új neve Rheinmetall Automecanica Srl. lesz, többségi tulajdonosa pedig a Rheinmetall Landsysteme GmbH. A kisebbségi részvénycsomag magánszemélyek kezében van.

“Az Automecanica Medias befogadása a családba újabb fejezete a csoport közép-európai jelentétének megerősítését célzó stratégiánknak, ami hozzájárul az Európai Unió és a NATO védelmi kapacitásainak növeléséhez Európa keleti szárnyán” – idézi az economedia.ro Armin Pappergert, a Rheinmetall ügyvezető igazgatóját.    A cég és az Automecanica Medias együttműködése 2022-ben kezdődött, amikor közösen egy karbantartó és javító egységet hoztak létre Szatmárnémetiben.

A német vállalat arra számít, hogy középtávon a romániai vegyesvállalat éves árbevétele 100 millió euró (38,5 milliárd forint) körül lesz. A medgyesi üzemben fogják karbantartani és korszerűsíteni a román hadsereg légvédelmi rendszereinek az alvázát.

Az Automecanica Medias tavalyi pénzügyi eredményei még nem ismertek. 2022-ben a 115 főt foglalkoztató cég 378 millió lejes (29,25 milliárd forint) árbevétel mellett 63 millió lej (4,9 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el.