Hyundai Kona Electric teszt: nagyon jó, csak csip, csip, bim-bam, ding-ding-ding

Hyundai Kona EV
Az elektromos Hyundai Kona kényelmes, csendes, kiegyensúlyozott, pazar a felszereltsége, és elfogadható télen is a hatótávja. Egyszóval kiváló villanyautó. Csak az a fránya vezetőfigyelmeztető-rendszer ne lenne ilyen hangos és ilyen kiállhatatlanul agresszív.

Hogy néz ki?

A merész formanyelvű, a csehországi Nošovicében gyártott Hyundai Kona Electric meglepően mutat a forgalomban. A jellegzetes első és hátsó LED-csíkok, a Tucsonra jellemző szögletes kerékjáratok és kupésan lejtő tetővonal különböztetik meg az elődtől. A hátsó lámpák szokatlan helyre, a sárvédőbe kerültek. Eleganciát nem, de extravaganciát minden oldalról szemlélve felfedezhetünk. Elődjét lepipálja, hossza 17 centit bővült, immár 4350 milliméter, szélessége 1825 milliméter, magassága 1575 milliméter. Alaktényezője nem túl optimális, 0,27. Bár van belőle belső égésű változat is, jó tudni, hogy ezúttal az elektromost fejlesztették elsődlegesen és ahhoz igazították a benzinest és a hibridet.

kona4

A robotzsarus orr főleg visszapillantó tükörből nézve látványos, de a fara is olyan, mintha a Csillagok háborújának egyik szereplője lenne. Éjszaka külön látványosság az autó, döbbenetet okoz, amikor feltűnik. Amilyen extravagáns a külseje, olyan puritán a belseje, felszereltsége azonban igen gazdag és az ergonómiára sem lehet panasz. A tesztautóban a kényelmes üléseket világos bőrkárpit fedte. Az ergonómia kiváló, a klíma külön panelen vezérelhető, van bőven tárolóhely, pohártartó, a Bose hangrendszer igényesen szól.

kona8

A műszerfali és a középső információs- és szórakoztató képernyő képátlója egyaránt 12,3 hüvelykes, utóbbi érintésérzékeny. A vetített kijelző lehet a harmadik, ez szintén 12,3 hüvelykes. A klímaberendezés és az ülésfűtés külön gombbal kapcsolható, az autó kezelhetősége jónak mondható, a funkciókat értelmesen osztották szét a menüben, így még a végtelenül idegesítő és az örökkévalóságig kitartó (más márkánál ez csak jelzés, de nem hangaláfestés) csipogását a (sebességtúllépésre figyelmeztető) táblafelismerőnek is hamar ki lehet kapcsolni. Persze, ezt minden elindulás után (de inkább előtt) meg kell tenni, hogy ne őrüljünk meg. De ha azt hiszed, hogy ezzel vége, tévedsz! Pár másodperc csend után sikoltozni kezd a sávtartásra figyelmeztető. Na, azt már bonyolultabb kikapcsolni, de szerencsére beállítottam egy kedvenc gombot a kormányon, amiről eljutunk egy menüben, ahol két-három érintést követően csend lesz. Persze, eközben elvileg mi vezetünk és nem nézzük, illetve nyomkodjuk a kijelzőt. Köhögök, kezemet a számhoz teszem, erre újabb csipogás: nem látja az arcom, ezért újra csipog  – pedig okosan már korábban kikapcsoltam az éberségfigyelőt, mert az is pofázna. Végre kussol! Á, nem, kiírja és villog és csipog, hogy ellenőrizzem és állítsam be a guminyomást. Megállok, megnézem, nincs defekt, nem sikerül lenullázni a hibajelzést, mert tényleg nincs erre időm. Pár perc csend után – még nem tettem meg 5 kilométert – harangoznak – pedig nincs még dél -, de most komolyan, nem csak pár másodpercig, hanem majdnem fél percig. Idegesítően, hangosan és elhallgathatatlanul. Ezúttal mi a baj? Az a baj, hogy meg kéne fontolnod egy pihenőt – így a Kona. Öt kilométer után? Ja, hogy Magyarországon nem lehet megtenni úgy száz métert, hogy ne kerülgess kátyúkat, és hogy ezt kóválygásnak, esetleg részegségnek értelmezi az autó? Kinek szidjam a mamáját: a nagybetűs tervezőnek, az uniós döntéshozóknak, a tolvaj országgyűlési képviselőknek, az önkormányzat illetékesének, a kátyúnak?

kona10

A kocsi tágas, tengelyek közötti távolsága 2,66 méter. A hátsó üléssor szellős, a csomagtartó mérete 466 liter (VDA szerint mérve, támladöntéssel 1300 liter), a töltőkábelek elférnek a kocsi orrában található 27 literes rekeszben. A hátsó üléspad 40/20/40 arányban osztható, álpadló segítségével sík felületen szállíthatunk nagyobb tárgyakat. Lehajtott ülésekkel 1,3 köbméteres a raktér.

kona3

Hogy megy?

Kétféle változatban kapható az elektromos Kona: a gyengébb 156 lovas változathoz 48,4 kWh kapacitású akkumulátor jár, a tesztelt 218 lovas (160 kW) változatban 65,4 kWh az akkumulátor kapacitása. Kigyorsításkor nem ver hátba még sport módban sem, az üresen közel 18 mázsás villanyautó álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 7,8 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 172 kilométer/óra (az állandó mágneses aszinkron motor legnagyobb forgatónyomatéka 255 Nm). Bár a nagyobb akksi bő hatótávot feltételez, a nyáron mintegy 450-500 kilométeres hatótáv helyett télen a 320-380 kilométeres távval kell megelégednünk, ám ha autópályán is közlekedünk, akkor inkább 300 kilométerenként tervezzünk be egy gyors töltést (ha minden jól megy, a töltő, az akksi és az időjárás is úgy akarja, akár 102 kilowattal is tölthetjük) a 400 voltos rendszert. Váltakozó árammal 11 kilowatt az óránként felvehető energia maximális mértéke, háztartási konnektorból, 10 Amperrel mintegy 36 óra alatt tudjuk feltölteni a lemerült akkumulátort.

kona14

Közel 700 kilométert tettem meg a december eleji igazi télben a Hyundai Kona EV volánja mögött, az átlagfogyasztás a kezdeti 20 fölötti értékről 18,1 kilowattóra/100 kilométerre csendesült. Többnyire eco, azaz takarékos módban vezettem, 21-22 fokra állított fűtéssel, kormány- és ülésfűtéssel, az autópályák elkerülésével. Ha esetleg vontatni szeretnénk, sokra nem megyünk, csak 750 kilónyi fékezett utánfutót köthetünk utána.

kona_fogyasztas

Milyen vezetni?

Az irányváltó kezelését nehéz megszokni, előremenetbe felfelé kell tekerni, hátramenetbe lefelé. Parkolni és szűk helyeken manőverezni nem nehéz a Konával, a 360 fokos kamerarendszer képe tűéles, indexeléskor a megfelelő oldali tükörkamera képe megjelenik a műszerfal megfelelő oldali körkijelző helyén. Látványos és hasznos funkció – este és esőben persze semmit sem látunk a képen csak nagy pacákat.

kona12

Az elöl MacPherson, hátul többlengőkaros futómű feszes ugyan, de kényelmesre hangolt. A 18 hüvelykes látványos könnyűfém felniken Hankook téli gumik voltak, zajszintjük átlagos. A kocsi az alacsony tömegközéppontjának köszönhetően nagyobb tempónál is stabil, kanyardőlése mérsékelt, határhelyzetben az orrát tolja, az ESP hamar beavatkozik. A kormányzással is elégedett voltam.

A fékek átlagosak, a kormány mögötti fülekkel tudjuk fokozni, vagy csökkenteni a rekuperációt, akár egypedálos mód is van a vezetésre.

kona7

Az Apple CarPlay vezetékkel működik – a nem gyári vezetéket azonban nem szereti, többször eldobja a kapcsolatot, ilyenkor a Bluetooth a barátunk. Az automatikus távfény megbízhatóan világította be az utat és a környezetet este, nem vakította az előttünk közlekedőket. Egy alkalommal lekapcsolt lámpával indultam útnak. Este volt, de a városban nem tűnt fel. Még az sem, hogy villognak, a feleségem szólt, hogy a mellettünk lassító furgonból valamit mutogatnak. Akkor jöttem rá, hogy vakon autózok. Erről bezzeg a fedélzeti okostojás elfelejtett szólni, pedig most jöhetett volna a csipcsipbimbamdingdong!

kona0

Mennyibe kerül?

Az Év Magyar Autója 2024-es versenyben nevezett Hyundai Kona Electric alapára a kisebb akksival 14,49 millió forint, a kipróbált erősebb változat ára 16,19 millió forinttól indul, a minden jóval megkent tesztautóért kedvezményes áron 19,19 millió forintot kell fizetni. A kocsira öt év a kilométer-korlátozás nélküli garancia.

Kép és szöveg: Biró Csongor

kona1