Univerzális és tanítható alkatrész-adagoló robotcellát fejleszt az NTcom Kft.

alkatrész-adagoló NTcom
Ipari látórendszerrel ellátott, gyorsan tanítható univerzális alkatrész-adagoló berendezés kifejlesztésén dolgozik az ipari automatizálással foglalkozó NTcom Kft. A csaknem 350 millió forintos beruházásra 224 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég a Széchenyi Terv Plusz program gazdaságfejlesztő és innovációs pályázatán.

A tervek szerint a 2025-ben befejeződő projekt célja egy olyan robotcella kifejlesztése, amely jelentősen leegyszerűsíti a gyártósorok összeállítási és üzembe állítási feladatait. A robotizált gyártó- és összeszerelősorok nélkülözhetetlen elemei az alkatrész-adagoló modulok – írta közleményben a cég.  Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi alkatrész-adagoló cellák többnyire termékspecifikusak, ezzel szemben az ő berendezésüket egy egygombos tanítórendszer segítségével az adott helyszínen bárki be tudja majd tanítani, üzembe tudja helyezni, így az alkatrész-adagolási igények gyorsabban és költséghatékonyabban alakíthatók ki.

Az ipari robotok és célgépek karbantartásával, telepítésével valamint tervezésével foglalkozó cég szerint világszerte növekszik az igény az ömlesztett alkatrészek adagolását végző egyszerű, olcsó és gyorsan üzembe állítható robotcellák iránt. Az új rendszert elsősorban a magyar, illetve a német és a cseh piacon kívánják majd értékesíteni.    A Fejér megyei cég a fejlesztést a móri telephelyén végzi, ahol 16 főt foglalkoztatnak.

Az NTcom Kft. nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 631 millió, 2021-ben 430 millió forint volt. A cég vesztesége tavaly 51 millió forint, egy évvel korábban 58 millió forint volt.