Újabb mérföldkő a BMW-gyár életében

BMW-gyár
Képzési központot nyitott Debrecenben a BMW. A legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, közel 6500 négyzetméteren elterülő létesítményben a BMW-gyár munkavállalói és a duális szakképzési programjában résztvevő leendő munkatársai szerzik meg az ahhoz szükséges ismereteket, hogy az új modellgeneráció első példányai az utakra gördülhessenek 2025-ben.

A Neue Klasse modellgeneráció bevezetésével a BMW új érába lép, amelyet a teljes vállalatcsoport életét érintő gyökeres változások kísérnek. Az október 30-án megnyílt több mint száz méter hosszan elnyúló kétszintes képzési központ egyaránt otthont ad a BMW munkavállalói képzésének és a vállalatcsoport duális szakképzési programjának.

A Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködésben indított, akár egy egész életpályát megalapozó tudást kínáló duális szakképzési programban idén szeptemberben kezdte meg hároméves tanulmányait az első száz hallgató.

A megnyitón Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja kiemelte: „A Neue Klasse a jövőre vonatkozó ígéretünk, mert lehetőséget ad arra, hogy teljesen újragondoljuk a mobilitást és az együttműködést.”

BMW-gyár

A BMW a legmodernebb technológiát hozza Magyarországra és Debrecenbe, a jövőben a máshol még nem létező, kizárólag elektromos platformú gyártást vezetik majd be – emelte ki az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta továbbá, hogy a BMW képzési központjának elindulásával Magyarország és Németország együttműködésének újabb fejezete jött létre, valamint üdvözölte, hogy az itt tanuló fiatalok által Magyarország általános versenyképessége is jelentős mértékben növekedni fog,

„Nagy örömmel üdvözöljük a tanulók első csoportját új képzési központunkban. Létesítményünkben mindent megtanítunk nekik az autógyártásról, folyamatainkról és a BMW vállalati kultúrájáról” – mondta Hans-Peter Kemser, a BMW elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette: „Kultúránk a sikeres jövő kulcsa itt Debrecenben. Egy gyár, egy csapat vagyunk, ami azt jelenti, hogy számítunk egymásra, és mindenki hozzájárulását és tudását nagyra értékeljük.”

A kétszeres túljelentkezést követően idén szeptemberben először elindított duális képzési programban résztvevő hallgatók hároméves képzés keretében sajátíthatják el a mechatronikai technikus, az elektronikai technikus, a gépjármű mechatronikai technikus, valamint az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmákat a legkorszerűbb oktatási eszközökkel felszerelt tantermekben és csúcstechnológiás gyártási környezetben. Utóbbi részét képezi a 600, illetve 800 négyzetméteres gépjármű mechatronikai, illetve mechanikai és automatikai műhely, valamint a 100-100 négyzetméteres elektronikai és IT labor, továbbá egy 200 négyzetméteres fémipari műhely.

A hallgatók a képzés során megismerik a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat is: a képzést követően ismeretekkel bírnak majd többek között a robotika, a 3D nyomtatás, valamint az Ipar 4.0, köztük, a virtuális és kiterjesztett megoldások világában, továbbá az elektromobilitás és a gépjármű-diagnosztika területén is. A képzés hangsúlyos részét jelenti az úgynevezett soft-skillek fejlesztése is. A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment ismereteket sajátítanak el, sőt még az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban is ismeretekhez jutnak. A BMW Group a gyáraiban világszerte rendkívül nagy hangsúlyt helyez a munkatársakkal való kommunikációra és arra, hogy lehetőséget biztosítson a visszajelzések megosztására. A műhelyeket és laborokat ennek megfelelően tágas, nyílt, átlátható terek alkotják és az oktatói irodákból is biztosított a teljes rálátás azokra. E megoldások célja olyan környezet megteremtése, melyben a hallgatókban kialakul és természetessé válik a csapatban dolgozás képessége és a visszajelzések rendszeres átadása és fogadása.

A képzési központ a tantermeken és műhelyeken túl tágas, 1000 négyzetméteren elterülő pihenővel és étkezőhelyiséggel várja a tanulókat és a képzéseken résztvevő munkavállalókat, melyek lehetőségek biztosítanak a feltöltődésre éppúgy, mint az önálló vagy kiscsoportos munkavégzésre. Az intézmény területén megtalálható egy egészségügyi szoba is, ahol az elsősegélynyújtó tanfolyamon felkészített trénerek és orvosok nyújtanak szükség esetén segítséget.

A BMW Group teljes értékű, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal, valamint az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorcellák összeszerelését házon belül lehetővé tevő, egyedi akkumulátor-összeszerelő üzemmel ellátott autógyára több mint 1500 munkavállaló közreműködésével 2025-ben kezdi meg a termelést. Az épülő gyár munkavállalóinak létszáma – a duális képzésben résztvevőkkel együtt – az elmúlt félévben több mint a négyszeresére nőtt, így a vállalat már több mint 900 főt foglalkoztat.