Török páncélozott járműveket gyárthat Magyarország

Gidrán
Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Honvédelmi Minisztériumban. A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla szignálta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.

A létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán páncélozott harcjárműveket gyártson Magyarország részére, a magyar honvédségnek. Az N7 holding Zrt. közreműködésével nem csupán gyártási illetve összeszerelési feladatokra kerül sor, hanem kutatás-fejlesztési illetve innovációs tevékenységek is folynak majd Magyarországon – hangzott el.

A Gidrán harcjármű összeszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad.     Mostantól magát a gépjárművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben a Rába vállalatnál. A megállapodás új munkahelyeket teremt. Elhangzott, hogy legalább 200 új munkahely létesül a most aláírt megállapodás nyomán, valamint széles körű beszállítói hálózatot is bevonnak a gyártásba.

Megegyeztek abban is, hogy a létrejött vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik – jelentette be a miniszter, hozzátéve, a gidrán egy ősi magyar lófajta, amit a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak.