Javított a német autóipar

német
Augusztusban, az idén már a hatodik alkalommal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest, elsősorban az energiatermelés visszaesése miatt – jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A német ipari termelés augusztusban naptári és szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a várt 0,1 százalékos csökkenés helyett. Az előző hónapban, júliusban 0,6 százalékos volt a havi csökkenés.    Az egy évvel korábbitól 2,0 százalékkal maradt el az augusztusi német ipari termelés naptári kiigazítással. Júliusban 1,7 százalékos volt az éves elmaradás.

Az építőipari termelés szezonális és naptári hatással kiigazítva 2,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 6,6 százalékkal esett vissza és a legnagyobb negatív hatást fejtette ki az augusztusi összesített eredményre. A gépgyártás termelése 2,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Ezzel szemben az autóipar termelése 7,6 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb pozitív hatást fejtette ki az összesített ipari termelésre. Igaz, az autóipar alacsony bázisról korrigált felfelé, mert az előző hónapban, júliusban 9,4 százalékos volt a termelés havi visszaesése.

Az építőipar és az energiaipar nélkül az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt augusztusban szezonális és naptári kiigazítással a júliusihoz képest. A beruházási javak termelése 1,3 százalékkal nőtt, a fogyasztási cikkek termelése 1,4 százalékkal csökkent.