Mesterséges intelligenciát alkalmaz ponthegesztései ellenőrzésére az Audi

Audi
Tovább gyorsítja gyártási folyamatai digitalizációját az Audi, miután sikeres kísérleti projektjét követően mesterséges intelligencia (MI) alkalmazását kezdi meg karosszériagyártásában a ponthegesztések minőségellenőrzése során.

Az MI-megoldást a neckarsulmi termelési helyszínen fejlesztették ki, illetve tesztelték, s még az idén a Volkswagen csoport további három üzemében is kiépítik a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges műszaki infrastruktúrát. A projekt az Audi által elindított Autóipari kezdeményezés 2025 (Automotive Initiative 2025) alkalmazási eseteként is szolgál.

Neckarsulmi termelési helyszínén mesterséges intelligencia segítségével vizsgálja az Audi műszakonként nagyjából 300 járműve összesen mintegy 1,5 millió ponthegesztését. Összehasonlításképpen: eddig szúrópróbaszerűen, ultrahang segítségével manuálisan vizsgálták a gyártás munkatársai az úgynevezett ellenállás-ponthegesztés (WPS) folyamatainak minőségét – így ellenőrizve az egyes járművek valamivel több mint ötezer hegesztési pontját. A mesterséges intelligencia alkalmazásával azonban már az esetleges anomáliákra összpontosíthatnak, még hatékonyabban és célzottabban ellenőrizve a minőséget.

A Volkswagen csoport más üzemeiben is megkezdődtek e technológia alkalmazásának előkészületei. Jelenleg az Audi brüsszeli termelési helyszínén zajlik a mesterséges intelligencia használatához szükséges műszaki infrastruktúra kialakítása, amire a tervek szerint a Volkswagen emdeni gyárában és az Audi ingolstadti székhelyén is még az idén sor kerül. E helyszíneken a műszaki infrastruktúra kialakítása szolgálatában szakértői csapat méri fel jelenleg a hegesztési beállítások eltéréseit, hogy ennek megfelelően taníthassák újra az MI-modellt.

Az alkalmazás során generált adatok segítségével a jövőben további folyamatok is optimalizálhatók, az Audi csapata így jelenleg azon dolgozik, hogy a jövőben az előretekintő karbantartás alapjaként használja fel őket. „A digitalizált gyártósorok az Audi jövőbeni gyártásának alapvető elemei. ’360factory’ termelési stratégiánk keretében világszerte még hatékonyabbá fejlesztjük a gyártást az Audi üzemeiben. Ennek során óriási lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia alkalmazása a sorozatgyártásban” – hangsúlyozta Gerd Walker, az Audi AG igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja.

Szoros együttműködés a DGQ, a Fraunhofer IAO és a Fraunhofer IPA szakértőivel

A folyamat audit- és a tanúsítványbiztos kialakítása érdekében a neckarsulmi termelési helyszínen a Német Minőségügyi Társasággal, az Üzemszervezési és Szervezeti Fraunhofer Intézettel és a Gyártástechnikai és Automatizálási Fraunhofer Intézettel szoros együttműködésben zajlott a fejlesztés. Az eljárás háttere, hogy jelenleg az MI-alkalmazásokra nem állnak rendelkezésre szabványok, illetve független testület által kiadott tanúsítványok. „A gyártásban így – például egy audit során – egyértelműen igazolható, hogyan adódik egy-egy MI-alapú vizsgálat eredménye” – magyarázta Mathias Mayer és Andreas Rieker, a WPS Analytics projektmenedzserei. A Fraunhofer intézetekkel közösen az Audi mesterséges intelligencia útmutatót is kidolgozott a gyártás számára.