Elektromos buszok töltésére is alkalmasak a Moon töltői

Moon
Tisztán elektromos MAN csuklós busz töltését tesztelték augusztus elején a Porsche Hungaria budaörsi Innovációs és Tréning Centrumában (ITC). A teszt során a Moon töltő kiválóan teljesített: a töltési hatékonyság buszok esetében is ugyanolyan magasfokú volt, mint a személyautóknál. 

A teszthez a Moon, az MAN és az ArrivaBus munkatársai a Moon Power Charger 150DC töltőjét használták, mely a 10 perces próbatöltés során 20,55 kWh-nyi elektromos áramot adott le az MAN Lion’s City típusú csuklós buszának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 150 kW-os DC töltő akár 3-4 óra alatt képes optimális körülmények között úgy feltölteni egy 130 fő befogadására képes, 18 méter hosszú autóbuszt, hogy a jármű elegendő energiával rendelkezzen egy egész napi munkához. A Moon portfóliójában egyébként 400 kW-os DC töltő is megtalálható, melynek használatával még tovább csökkenhet a buszok töltési ideje.

Moon

„Hatalmas öröm számunkra az, hogy az első próbatöltés ilyen sikeresen zajlott, hiszen ezzel megmutattuk, hogy olyan terméket kínálunk a vásárlóknak, melyek nem csak papíron, hanem a gyakorlatban is igen hatékonyak” – mondta el a teszt után Basilides János, a Moon termékmenedzsere.

A tesztesemény a Humda megbízásából folytatott Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjének keretein belül valósult meg, melynek során az ArrivaBus Kft. és az MAN munkatársai már kísérleti jelleggel üzembe is állítottak Budapesten egy tisztán elektromos csuklós buszt, mely augusztus 1-jétől 11-ig a BKK 8E vonalán szállította az utasokat. Azonban a forgalomban történő teszt mellett fontos volt, hogy az autóbusz áramfelvevő képességét is próbára tegyék, ezen a ponton kapcsolódott be a Moon töltési partnerként a projektbe.