Újabb mérföldkő a Molnál

poliol Mol
A Mol csoport épülő poliol komplexumában sikeresen lezajlott a poliolgyártás legfontosabb alapanyagának beadagolása a féltonnás kísérleti üzembe; a sikeres teszt újabb lépés afelé, hogy megkezdődhessen a nagyüzemi termékek próbagyártása – közölte a Mol.

A vállalat tájékoztatása szerint ha sikeresek a kísérleti üzem gyártási próbái, az év második felében megkezdhetik a nagyüzemi termékek próbagyártását és a kiszállítást a kulcsvevőknek.

A komplexum elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben fogja tartani a gyártás teljes értékláncát – hangsúlyozták a közleményben.

Az 1,3 milliárd eurós befektetéssel Tiszaújvárosban felépülő poliol komplexum évente 205 ezer tonna poliéter poliol előállítására lesz képes. A poliolt számos különböző iparágban használják, fontos alapanyag a bútoriparban, az autóiparban és az építőiparban, felhasználási területe rendkívül széleskörű és sokrétű.

A vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

A poliol komplexummal egy időben a propilén gyáruk építése is a terveknek megfelelően halad, a propiléngyártás várhatóan 2024 második felében indulhat – közölte a Mol.