Év Magyar Autója: izgalmas autókat jelölt a BMW

BMW M2

Három izgalmas autót jelölt a BMW hazai importőre, az M2 Coupé a sportautók kategóriában indul a Magyar Év Autója 2024 díjért, a konnektorból is tölthető XM hibrid izomautó és az új i5 limuzin pedig az Év Zöldautója 2024 díjért versenyez.

BMW M2 Coupé

A BMW M2 második nemzedéke minden korábbinál egységesebb formában gurítja rajtrácsra a BMW M modellek legendás adottságait. 338 kW / 460 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotorjával, opcionálisan elérhető manuális váltójával és hátsókerék-meghajtásával a kompakt élsportoló a vezetés hamisítatlan, színtiszta élményét élteti. Az új BMW M2 a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automatikus váltóval 4,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre és 4,3 másodperc alatt az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, hatfokozatú manuális váltóval. A 200 kilométer/órás tempót 13,5 szekundum (automatával), illetve 14,3 szekundum (manuális váltóval) alatt éri el. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomaggal elektronikusan leszabályozott végsebessége 250 kilométer/óráról 285 kilométer/órára növelhető.

Vezethetőségéhez az alapfelszereltségként kínált, aktív M differenciálmű is nagymértékben hozzájárul, amely mindkét hátsó keréken 0-100 százalék közötti arányban képes szabályozni az átadott teljesítmény mértékét. A technológia mindenféle útfelületen képes optimalizálni a bal oldali és a jobb oldali hátsó kerék lehető legjobb tapadását, illetve a kanyarokat követő dinamikus kigyorsításokat.

BMW XM

A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt. A modellben debütáló M Hybrid hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 360 kW / 489 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a mérnökök a kipufogócsonkot a 4,4 liter hengerűrtartalmú erőforrás két hengersora közé építették be, a minden vezetési szituációban megfelelő kenésről pedig optimalizált olajleválasztás gondoskodik.

A nyolchengeres benzinmotort erős elektromos motor támogatja, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. A hajtáslánc forgatónyomatéka 800 Nm, amelyet a 650 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak.

BMW i5

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 lemezei alatt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik, átfogóan továbbfejlesztett generációja dolgozik, kétféle teljesítményszinttel. A 442 kW / 601 lóerő maximális teljesítményre képes BMW i5 M60 xDrive típus-specifikus stílusjegyekkel megfűszerezve ígéri a BMW M modellek hamisítatlan menettulajdonságait. Az M Launch Control rajtprogram és az M Sport Boost üzemmód aktiválásával a rendszer csúcs forgatónyomatéka 820 Nm, amely 3,8 másodperc alatt juttatja el álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre a limuzint.

A BMW i5 eDrive40 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményre és 430 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes elektromos motorja a hátsó kerekeket hajtja. Hat másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig a hajtáslánc vezérlőelektronikája 193 kilométer/óránál korlátozza le.

A 81,2 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátort a mérnökök helytakarékosan, a modell padlólemezébe építették be. A valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP) mérései szerint a BMW i5 M60 xDrive egyetlen feltöltéssel 455 – 516 kilométer, a BMW i5 eDrive40 pedig 477 – 582 kilométer megtételére képes.

Év Magyar Autója díjak

2023. július 31-ig nevezhetik a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2024 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2024 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2024 díjat, amelyek kategóriájukban (városi autók, családi autók, üzleti autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (zöld városi autók, zöld családi autók, zöld üzleti autók, zöld szabadidő-autók, zöld prémium autók, zöld kishaszonjárművek, zöld sportautók) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2024 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2024 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2023-as magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.