Magyar katonai drónt fejlesztettek

drón
A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép első hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén.

Porkoláb Imre kiemelte: a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – tette hozzá.    Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei.

Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését.    A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát.    Rámutatott: a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.

dron_magyar2

Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 kilométer/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek. Repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri – közölte.    Jelezte, a berendezés három részből áll: a légijárműből, a katapultból és a földi irányítóállomásból.

Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy társaságuk az informatika, a távközlés és a védelmi technológia területén hajt végre fejlesztéseket, szavai szerint az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye.