5,3 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen

robot, Schneider
Mintegy 5,3 milliárd forintos fejlesztéssel korszerűsíti a termelést a francia Schneider Electric (SE) zalaegerszegi gyára, bővítik a létszámot, az üzem gázfűtését pedig hőszivattyúval váltják fel – közölte a cég zalai gyárigazgatója az üzem harmincadik születésnapját ünneplő rendezvényen.

Petrényi László, a Schneider Electric MG Zala gyárigazgatója elmondta: hamarosan üzembe állítják a mintegy félmilliárd forintból vásárolt, elektromos kismegszakítók gyártásához szükséges automatákat. Mintegy 4,3 milliárd forintból új gyártósorokat vásároltak, illetve a gyártási folyamat további korszerűsítésére is újabb félmilliárd forintot költenek.    A zalaegerszegi üzemben tavaly 150 fővel 600-ra növelték a dolgozói létszámot, idén még 20 munkatársat vettek fel és újabb 40 fős bővítés is zajlik – ismertette a gyárigazgató.

Felidézte, hogy 1993-ban mindössze három dolgozóval indult el az akkor még alvállalkozóként alapított társaság zalai fejlődése, majd 2008-ban egyesült az MG Zala és a Schneider Electric. A világ gazdaságát érintő kihívások ellenére a multinacionális társaság ötéves fejlesztési időszakot vázolt fel, amelyben kitüntetett szerepe van Magyarországnak és Zalaegerszegnek.    Petrényi László hozzátette: az a céljuk, hogy a lehető legmodernebb technológiával maximális kapacitásokat érjenek el a vevőik kiszolgálása érdekében, az “okosgyár” koncepció jegyében digitalizálnak és növelik a hatékonyságot. Már megkezdték a gáz teljes leváltását, villamos energiával működő hőszivattyúk biztosítják ősztől a fűtést, így az üzem szén-dioxid-kibocsátása nullára csökken.

Veres Zsolt, az SE országigazgatója arról beszélt, hogy ez az évtized a digitalizáció, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében telik majd, és éppen ezek határozzák meg a társaság napi működését is. Magyarországon 2200-nál is több dolgozót foglalkoztatnak a négy gyáregységben, a régiós logisztikai központban és a nemzetközi szolgáltató központjaikban.    A társaság magyarországi árbevétele tavaly megközelítette az egymilliárd eurót.

Romain Dutruc, a SE régiós alelnöke egyebek mellett azt mondta: Magyarország és Zala kiemelt helyet foglal el a társaság működésében. A kulcsszerepet pedig az is mutatja, hogy folytatni fogják a befektetéseket.