Tovább nőttek az árak

présüzem
Márciusban az ipari termelői árak átlagosan 21,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árai 48,2, az exportértékesítéséi 8,8 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek.    Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és a forint – egy év alatt történt – gyengülése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9, az exportértékesítésiek 1,3 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,2 százalékkal mérséklődtek – írta a KSH.

2023 márciusában az egy évvel korábbihoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 48,2 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,2, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 113 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 61,7, a beruházási javakat gyártókban 12,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 30,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,4 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 18,9 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

2023. január-márciusban a 2022. január-márciusihoz képest a belföldi értékesítés árai 55,1, az exportértékesítéséi 14,9 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 28,1 százalékkal nőttek.