Okoslabort adott át a Bosch Hatvanban

Bosch
A legmodernebb, Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort adtak át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Hatvani Önkormányzat együttműködésében kialakított labor lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy megismerjenek ipari környezetben alkalmazott technológiákat és fejlesszék a digitális kompetenciáikat.

„A Bosch hatvani autóipari gyára, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az önkormányzat együttműködése példaértékű, egyaránt előnyös mindhárom félnek, valamint a Hatvanban tanuló diákoknak is. A most átadott Ipar 4.0-s labor hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatókat a legmodernebb technológiák segítségével képezzük és versenyképes tudást adjunk nekik” – mondta Arne Ziegenbein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

1321_okoslabort-adott-at-hatvanban-a-bosch-a-bge-es-hatvan-varosa

A jövő munkahelyeire készít fel a hatvani labor
A laborban Ipar 4.0-s technológiákkal – például mesterséges intelligenciával, digitális ikerrel, azaz a valós folyamatok virtuális, digitálisan nyomon követhető másával, és az okosgyártásnál használt technológiákkal – szemléltetik a gyártási és az anyagáramlási folyamatokat, kiemelten a nyomon követés, az adatgyűjtés és -kiértékelés, azaz az adatbányászat területén. Elsősorban olyan eszközöket telepítettek, amelyeket a Bosch hatvani gyárában is alkalmaznak, többek között RTLS-szenzorokat, PLC-programozásra alkalmas szimulációs készletet, RFID-olvasókat, illetve különböző szoftveres megoldásokat. Ezeknek a megismerése és használatának begyakorlása nagyban segíti a mesterséges intelligenciát használó algoritmusok elsajátítását, a hibakeresések és az öntanulás folyamatát.

1322_okoslabort-adott-at-hatvanban-a-bosch-a-bge-es-hatvan-varosa

A Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ fontos szerepet tölt be a hatvani Bosch gyár dolgozóinak továbbképzésében, valamint az utánpótlás-nevelésben. 2016 óta már száz munkatárs vett részt Hatvanban villamosmérnöki vagy gazdálkodási, logisztikai fókuszú továbbképzésben.