Félelmetes orosz vadászbombázókat vesz Irán

Szu-35
 Irán megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu-35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról – jelentette az iráni állami média.

“A Szuhoj-35 típusú harci gépek műszakilag elfogadhatók Iránban, és Irán véglegesítette a megvásárlásukra vonatkozó szerződést” – közölte az IRIB műsorszolgáltató jelentése szerint New Yorkban Irán ENSZ-képviselete.    A jelentésben nem szerepel az üzlet orosz megerősítése, sem a megállapodás részletei. Az IRIB híradása szerint a képviselet azt is közölte, hogy más országokban is érdeklődnek harci gépek iránt.    Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly júliusban találkozott Teheránban Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, szorosabb kapcsolatokat szorgalmazva az ukrajnai háború miatti nyugati nyomással szemben.

Irán elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, de állítása szerint a szállításokra az Ukrajna ellen offenzíva tavaly februári kezdete előtt került sor. Moszkva tagadja, hogy iráni gyártmányú drónokat vetett volna be Ukrajnában, holott számos ilyen pilóta nélküli eszközt lőttek le és találtak Ukrajnában.

Az iráni légierőnek mindössze néhány tucat repülőgépe van: orosz típusú sugárhajtású harci gép és elavult amerikai modellek, amelyeket még az 1979. évi iráni forradalom előtt szereztek be.

Irán 2018-ban kezdte meg saját fejlesztésű Kovszár vadászgépek gyártását a légierő számára. Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a gép az először az 1960-as években az Egyesült Államokban gyártott F-5 gép másolata.

1 Comment on Félelmetes orosz vadászbombázókat vesz Irán

Comments are closed.