100 millió eurós támogatást kap a nagyváradi Nokian

Nokian
Jóváhagyta a román kormány annak a 99,55 millió eurós állami támogatásnak a folyósítását, amelyet a gumiabroncsokat gyártó Nokian Tyres igényelt nagyváradi, 626,42 millió eurós összértékű zöldmezős beruházásához.

A következő hat évben részletekben folyósítandó állami támogatást abban az esetben kaphatja meg az ukrajnai háború miatt oroszországi üzemét bezáró és az ottani termelés egy részét Romániába költöztető finn cég, ha azt az Európai Bizottság is jóváhagyja.    A bukaresti kormány indoklása szerint a Nokian – az 1299 eurós román bruttó átlagbért meghaladó – havi 2070 eurós átlagbért irányzott elő nagyváradi alkalmazottainak. Beruházásával 542 munkahelyet teremt, ezzel hozzájárul a Bihar megyei munkanélküliség csökkentéséhez, a következő évtizedben pedig az új munkahelyek nyomán befizetett tb-járulék eléri a 52,63 millió eurót, a térség gazdaságának fejlődéséhez történő közvetett hozzájárulását pedig 142 millió euróra becsülik.

Az építkezést 2023 elején kezdik meg, a termelés 2024 második felében indul. A nagyváradi üzemben évi 6 millió gumiabroncs készül majd, elsősorban személygépkocsik és hobbiterepjárók (SUV) számára. A Finnországban és az Amerikai Egyesült Államokban is üzemekkel rendelkező cég tájékoztatása szerint a nagyváradi lesz az első karbonsemleges üzemük. Eddig Oroszországban gyártották személygépkocsi-abroncsaik 80 százalékát (évente 17 millió darabot), miközben Oroszország és Ázsia az értékesítési piacuk 20 százalékát tette ki.