Javított a Bosch

Bosch
Növelte forgalmát és javított eredményességén 2022-ben a német Robert Bosch GmbH autóipari alkatrész és berendezés beszállító vállalat.

Az előzetes adatok alapján a Bosch csoport árbevétele 88,4 milliárd euró volt, ami 12 százalékos – árfolyamhatások nélkül mintegy 10 százalékos – növekedés az előző üzleti évhez viszonyítva. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény 3,7 milliárd euróra nőtt.    A vállalat legnagyobb üzleti szektora, a mobilitási megoldások üzleti terület 52,6 milliárd euróval érte el a legmagasabb árbevételt 2022-ben, ami 17 százalékos – árfolyamhatások nélkül pedig 12 százalékos – árbevétel-növekedést jelent.

Az ipari technika üzleti szektor 14 százalékkal 6,9 milliárd euróra növelte árbevételét, ami árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedésnek felel meg.

A fogyasztási cikkek üzleti szektor annak ellenére is kismértékben növelni tudta eladásait, hogy a fogyasztók jelentősen visszafogták vásárlásaikat. Az árbevétel ezen a területen 2 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 3 százalékkal – 21,5 milliárd euróra nőtt.

A Bosch a közelmúltban jelentette be, hogy a kínai Szucsouban új fejlesztési- és gyártóközpontot hoz létre, ahol kifejezetten a helyi piaci igényeinek megfelelő mobilitási megoldásokon, illetve termékeken dolgoznak majd főként a villamosításra és az automatizálásra fókuszálva.

A Bosch 2026-ig további hárommilliárd eurót szán félvezető-beruházásokra, ezzel is enyhítve a mobilitási szektorban mutatkozó csiphiányt. A vállalat emellett Egyiptomban, Indiában, Mexikóban, az Egyesült Államokban és Vietnamban is tervez további bővülést – fogalmazott a vállalat közleményében.

Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a környezeti és a gazdasági fenntarthatóság célkitűzései közötti ellentét feloldására a megújuló energiaforrások további fejlesztésében lát lehetőséget. A Bosch célja ezért az, hogy felgyorsítsa üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiai fejlesztéseit.

A vállalat idén gazdasági lassulásra és a globális gazdasági teljesítmény két százalék alatti növekedésére számít. 2023-ban a Bosch célja az árbevétel-növekedés, valamint a vállalatcsoport jövedelmezőségének további javítása – írta a vállalat a közleményében.

 

1 Comment on Javított a Bosch

Comments are closed.