Amerikai helikopterek vesz az ausztrál hadsereg

Amerikaira cseréli európai gyártmányú, MRH90 Taipan típusú katonai helikoptereit Ausztrália – jelentette be Richard Marles ausztrál védelmi miniszter.

Marles, a tavaly megválasztott balközép kormány tagja elmondta, hogy a Taipanokat amerikai gyártmányú Black Hawkokkal váltják fel.

A közepes méretű, kétmotoros, többfeladatú MRH90 helikoter ausztrál változata NH90-es néven teljesít szolgálatot. Ugyanez a típus a francia hadseregben Caiman néven szerepel.    A gépet az NH Industries (NHI) európai ipari konzorcium gyártja, amely az Airbus Helicopters, az olasz Leonardo és a holland Fokker Aerostructures tulajdonában van.

Az ausztrál kormány 2021 végén tájékoztatta az Airbust arról, hogy leváltani készül az MRH90-eseket – közölte akkor az európai repülőgépgyártó.    “A Taipanok már évek óta gondot okoznak nekünk a karbantartás és az alkatrészellátás terén”. Hozzátette: “biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fogja megszakítani a megújuló kapcsolatokat Franciaországgal” – miközben a párizsi kormány szorgalmazta, hogy Ausztrália tartsa meg 40 Taipan helikopterét.

A két ország közötti bizalom 2021 szeptemberében megromlott, amikor Ausztrália akkori konzervatív kormánya felmondta a francia Naval Grouptól származó tengeralattjárókra vonatkozó 90 milliárd ausztrál dollár (23 300 milliárd forint) értékű szerződést, és inkább brit vagy amerikai atom-tengeralattjárókat választott.    A válság csúcspontján Emmanuel Macron francia elnök azzal vádolta meg Scott Morrison akkori ausztrál miniszterelnököt, hogy nem mondott igazat az üzletről, majd visszahívta a canberrai francia nagykövetet.    A francia-ausztrál kapcsolatok továbbra is feszültek maradtak, egészen 2022 májusáig, amikor Anthony Albanese lett az új ausztrál miniszterelnök, aki igyekezett helyreállítani a jó viszonyt Párizzsal.

Az Airbus közleményében azt írta, “tudomásul veszi” az ausztrál döntést, de fenntartja szándékát, hogy jelentős szereplő maradjon az ausztrál piacon, amely kulcsfontosságú az európai repülőgépgyártó számára. Tavaly, 2022 júniusában Norvégia felbontotta 14 NH90 típusú katonai helikopterre vonatkozó szerződését az NHI-val szállítási késedelmekre, hibákra és időigényes karbantartásra hivatkozva.