Uniós pénzből teremt új munkahelyeket a fehérvári cég

Alba-Kor
A felületkezeléssel foglalkozó Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű telephelyfejlesztést hajt végre Székesfehérváron – közölte a cég.

A beruházáshoz a társaság 361,43 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében.    A telephely- és technológiafejlesztés eredményeként felépül egy felületkezelő üzem, illetve egy új technológiai rendszert is kialakítanak. A modern, korszerű üzem fenntartási költsége alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi, korszerűtlen épületé, az energiafelhasználás is alacsonyabbá válik a megújuló energiák használatával.

A fejlesztés révén lehetőség nyílik a Magyar Tudományos Akadémiával történő együttműködésre és egy Európában teljesen egyedülálló, környezetbarát pácolási eljárás megalkotására. Ezen felül az összegyűjtött öblítővizet a jövőben a kifejlesztendő technológiai öblítővíz-kezelő berendezéssel tisztítják, ezáltal csökkentve az üzem szennyezőanyag kibocsátását, illetve az ártalmatlanítással járó költségeket.    A beruházásnak köszönhetően a vállalat kilenc munkahelyet tud megőrizni, és további négy új munkahelyet teremt.

A nyilvános adatok szerint az Alba-Kor Kft. a 2020-as üzleti évben 250 millió forintos nettó árbevétel mellett mintegy 116 millió forint nyereséget könyvelt el, míg 2021-ben 334 millió forintnyi nettó árbevételhez közel 204 millió forint adózott eredmény társult.